Przepisy kulinarne

Ciasta na Wielkanoc

Jak przygotować wielkanocny sernik, babkę i mazurek? W kuchni Dzień Dobry TVN spotkaliśmy się z mistrzem cukiernictwa Pawłem Małeckim. Towarzyszyli i pomagali mu Karol Okrasa i Pascal Brodnicki.

Mazurek migdałowo-kajmakowy
Kruche ciasto migdałowe:
Składniki:
70 g migdałów, zmielonych na mączkę
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli

Przygotowanie;
Mąkę i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier puder. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto.

Bardzo ważne: Ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu ciasto się skurczy.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je na grubość około 5 mm i rozłożyć na formie. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).

Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki):
Składniki:
150 g margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka
200 g mąki pszennej
50 g migdałów zmielonych na mączkę

Przygotowanie:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Masa kajmakowa:

Składniki:
450 g cukierków krówek (klasycznych)
100 ml mleka 3,5%?
100 ml śmietany 30%
50 g miękkiego masła

Przygotowanie:
Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki. Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa będzie jednolita, zdejmujemy rondel z kuchenki i dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta. Dekorujemy bakaliami.

Babka
Składniki:
220 g cukru
125 g masła
125 g margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g mąki
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 pomarańczy
5 jaj
20 g kakao
Cukier puder

Przygotowanie:
Cukier, cukier wanilinowy, masło i margarynę delikatnie podgrzać i ubić razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka. Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut. Babkę dekorujemy cukrem pudrem.

SERNIK
Masa serowa:
Składniki:
1 kg tłustego twarogu (zmielonego dwukrotnie)
125 g masła
250-270 g cukru
10 jaj, umytych
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
10 ml olejku waniliowego
100-150 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
zmielone biszkopty do obsypania formy (pokruszone i przesiane przez sito)
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Dodać rodzynki wcześniej zamoczone w wodzie i obtoczone w mące. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem.

Inna propozycja podania
Sernik można przygotowywać na kruchym cieście:
Ciasto kruche
200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy.
Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
83
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0