Francuskie Galette des rois i hiszpańskie Roscon de los Reyes - to ciasta, które z okazji święta Trzech Króli, przygotował w Dzień Dobry TVN kucharz David Gaboriaud. Jeżeli lubicie krem patissiere i krem migdałowy, koniecznie skorzystajcie z przepisów Davida! Bon appétit!Galette des rois (ciasto Królów - nadziewany "frangipane")
Składniki na jedną okrągłej formę o średnicy 26 cm:
2 ciasta francuskie
1 jajko do smarowanie ciasta
1 postać z ceramiki lub 1 fasola bób suszona
Krem patissiere:
30 g skrobi kukurydzianej
50 g cukru
3 jajka
300 ml mleka 2%
Krem migdałowy:
Składniki:
100 g mąki migdałowej (płatki migdałów zmielonych)
100 g masła w temp pokojowej
100 g cukru
1 jajko
Krem patissiere:
W misce ubić żółtka z cukrem na puszystej masy. Dodać skrobi i wymieszać. W rondelku prowadzić mleko do wrzenia. Wlać gorący mleko do miski na dwa razy i wymieszać. Takiej masy wlać z powrotem do rondelka i gotować cały cas mieszając do momentu, kiedy zgęstnieje. Odstawić i przelać masę do foremki i zawijać folią do żywności. Odstaw do lodówki na min 1 godz.
Krem migdałowy:
Wymieszać masła z cukrem do puszystej masy. Dodać mąki migdałowej i jajka. Wymieszać. Można na tym etapie dodać łyżkę Amaretto lub rumem do smaku.
Frangipane:
Wymieszać krem patissiere z kremem migdałowym. Wyciąć dwie okrągłe formy z ciasta francuskiego, tak by zmieściły się w formie. Przełożyć formę papierem do pieczenia. Następnie przełożyć pierwszy arkuszu ciasta francuskiego. Nakłuwać widelcem. Rozłożyć masę frangipane i gdzieś w masę włożyć postać ceramicznej. Ubić jajka i posmarować brzegi ciasta. Zakryć drugim arkuszu ciasta francuskiego i przycisnąć boki. Posmarować ciasta resztę rozrobionym jajkiem, żeby otrzymać złoty kolor. Upiec w rozgrzanym piekarnika w 180 st ok 30 min lub aż ciasto będzie złociste. Bon appétit!
Roscon de los Reyes – ciasto Królów (drożdżowy)
Składniki na 6 osób:
Zaczyń:
100 g mąki pszennej typ 550
50-60 ml mleka 2%
2 g świeżych drożdży
Ciasta:
zaczyn
350 g mąki pszennej typ 550
80 g cukru
15 g świeżych drożdży
szczypta soli
2 jajka cały + 2 jajka do smarowanie ciasta
70 g miękkiego masła
skórki starte z 1 cytryny bio
130 ml mleka 2% + 1 laska cynamonu + skórki z 1 pomarańczy bio
2 łyżeczki woda z kwiatów pomarańczy
4 łyżeczki rumu lub koniaku lub innego alkoholu
do dekoracji:
kandyzowane owoce
płatki migdałów
cukier
Przygotowanie:
Zaczyń: Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulkę. Odstaw do wyrośnięcie na min 1,5-2 godz.
Ciasta:
1. Ugotuj mleka do temp 37 stopni razem z skórkami pomarańczy i laskami cynamonu (zamiast cynamonu można też użyć kardamon, szafran lub anyż). Odstaw na 15 minut, by smaki pomarańczy i cynamon przyszły do mleka. Przed użyciem filtruj przez sito.
2. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, drożdże, sól, rum, wodę z kwiatów pomarańczy, skórki z cytryny, jajka. Dodaj stopniowo mleka i wymieszaj, aż uzyskasz klejącą masę.
3. Ręcznie wyrabiaj ciasto na stolnicy około 5 minut, aż zacznie być elastyczne. Dodaj masła i wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, by było elastyczny i gładkie. Odstaw na 1,5-2 godz w ciepłym miejscu.
4. Wyrabiaj ciasto przez chwilę. Odstaw na 15 minut.
5. Zrób dziurkę w środku ciasta i wyrabiaj duże kółko. Odstaw na blachę przełożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozrobionym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcie przez 1,5 godz.
6. Posmaruj jeszcze raz rozrobionym jajkiem, dodaj kandyzowanych owoców, posyp cukrem i płatkami migdałów.
7. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut lub do suchego patyczka. Podawaj z gorącą czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"