Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej desery w wersji light. Skorzystajcie z przepisu Moniki na chrupiącą grykę z jogurtem i owocami, drożdżówki z dżemem z suszonych śliwek, sernik jagodowo-bananowy na zimno i szarlotka na cieście migdałowym. Jak smakuje syrop z agawy? Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Chrupiąca gryka z jogurtem i owocami
Składniki:
50 g chrupiącej gryki z melasą (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu z agawy
200 g truskawek
100 g malin
melon
2 kiwi
Przygotowanie:
Jogurt naturalny miksujemy z malinami i syropem z agawy. Do dużej miski z niskim rantem wsypujemy grykę i polewamy jogurtem. Nakładamy połówki truskawek, plasterki obranego kiwi oraz kulki melona.
Drożdżówki z dżemem z suszonych śliwek
Składniki:
półtorej szklanki mąki pszennej
łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki syropu z agawy
10 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
odrobina soli
nadzienie:
200 g śliwek suszonych kalifornijskich
pół szklanki wody
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy szklankę mąki pszennej, syrop z agawy, rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Śliwki gotujemy w wodzie, aż staną się miękkie, a następnie razem z wodą miksujemy na jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka, to ją odparowujemy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy, żeby stało się sprężyste. Następnie dzielimy na kulki wielkości małej piłeczki, rozwałkowujemy, na środek nakładamy łyżkę śliwkowego dżemu i składamy sklejając rant. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na złocisty kolor ok. 30 minut.
Sernik jagodowo-bananowy na zimno
ciasto:
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej 12% śmietany
szklanka mąki pszennej
łyżka syropu z agawy
2 płaskie łyżki masła
szczypta soli
nadzienie:
skórka otarta z połowy pomarańczy
mała garstka rodzynek królewskich
200 g drobno mielonego twarogu (może być serek twarogowy do smarowania kanapek)
2 bardzo dojrzałe banany
polewa:
łyżka syropu z agawy
200 g jagód
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z masłem, śmiataną, solą, proszkiem do pieczenia i syropem z agawy. Ciasto ugniatamy, jeśli jest zbyt suche możemy dodać jeszcze trochę śmietany. Po wyrobieniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Twaróg bardzo dokładnie mielimy z bananami (banany, muszą być naprawdę bardzo dojrzałe, żeby osłodzić twaróg. Jeśli nie są możemy dodać odrobinę syropu z agawy). Dodajemy poszatkowane rodzynki, skórkę otartą z cytryny i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jagody zagotowujemy z syropem i lekko odparowujemy, żeby je zagęścić. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) na termoobiegu, aż się przyrumieni (około 30 minut). Gotowe ciasto wyjmujemy i schładzamy. Na wypieczony spód delikatnie nakładamy masę serowo-bananową, a następnie polewamy odparowanym sosem jagodowym.
Szarlotka na cieście migdałowym
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
1 szklanka zmielonych migdałów
4 łyżki chudej śmietany
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki masła
szczypta soli
nadzienie:
garstka suszonej żurawiny
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki cynamonu
płatki migdałowe
5 jabłek ligoli
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy, a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i na malutkim ogniu razem z syropem gotujemy aż staną się miękkie. Następnie mieszamy z suszoną żurawiną. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich cienko rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowanym ciastem wykładamy przykrytą papierem do pieczenia formę do ciasta i wstawiamy do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika. Pieczemy aż ciasto się lekko przyrumieni (ok. 10 minut). Następnie ciasto wyjmujemy, posypujemy cienką warstwą cynamonu, nakładamy lekko przestudzone jabłka i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"