Monika Mrozowska-Szaciłło wraz z mężem Maciejem przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania z ciasta filo.Pierożki ze szczawiem i twarogiem
Ciasto:
300 g mąki tortowej
szczypta soli
45 g oliwy z oliwek
ok. 150 g letniej wody
1 kostki stopionego masła do smarowania
Przygotowanie:
Mąkę, sól, oliwę mieszamy z letnia wodą tak, aby uzyskać sprężyste, twarde ciasto. Wyrabiamy je około 10 minut.
Nadzienie:
300 g świeżego szczawiu
500 g tłustego twarogu
1 łyżka oliwy
2 ząbki drobno poszatkowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek delikatnie podsmażamy czosnek, dodajemy rozkruszony twaróg i drobno poszatkowany szczaw. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy partiami podsypując mąką na bardzo cienkie placki (prawie przezroczyste). Tniemy na prostokąty o wymiarach 7 x 21 cm. Smarujemy roztopionym masłem. Na każdym z nich zaznaczamy trzy równe części ( kwadraty 7x7 cm ). Na pierwszej z nich kładziemy łyżkę farszu i składamy pierwszą część po skosie tak, aby powstał trójkątny pierożek. Składamy go jeszcze pięć razy, tak aby wykorzystać pozostałe dwie części ciasta. Wkładamy do piekarnika (temp. ok. 200 stopni) aż się przyrumieni (ok. 15 min.).
Ciasto śliwkowo – czekoladowe
Ciasto:
300 g mąki tortowej
szczypta soli
45 g oleju słonecznikowego
ok. 150 g letniej wody
mąka do podsypywania
Nadzienie:
500 g śliwek węgierek
200 g gorzkiej czekolady
1 szklanki cukru trzcinowego
1 kostki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ok. 5 minut. Odstawiamy na 1 godziny. Śliwki pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy podsypując mąką na jak najcieńsze, prawie przezroczyste, prostokątne placki. Każdy placek dzielimy na pół. W ten sposób powstaną nam cztery części. Na spód płaskiego, żaroodpornego naczynia posmarowanego roztopionym masłem wykładamy pierwszą warstwę ciasta. Smarujemy masłem i wykładamy 1/3 śliwek, posypujemy 1/3 czekolady i cukru. Kładziemy następny płat ciasta, smarujemy masłem, powtarzamy rozkładanie nadzienia i czekolady. Cały proces powtarzamy jeszcze raz, przykrywamy ostatnią częścią ciasta, smarujemy masłem i całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Kasza gryczana zapiekana w cieście filo
Ciasto:
300 g mąki tortowej
szczypta soli
45 g oleju słonecznikowego
ok. 150 g letniej wody
1 kostki stopionego masła
Nadzienie:
200 g kaszy gryczanej
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
200 g poszatkowanych pieczarek
200 g twarogu
2 łyżki drobno poszatkowanych kaparów
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w dwukrotnej ilości wody na małym gazie pod pokrywką. Pieczarki dusimy na maśle i oliwie z dodatkiem soli. Mieszamy ze sobą ugotowaną kaszę, uduszone pieczarki, twaróg, kapary. Solimy i pieprzymy do smaku.
Potrzebne nam będą małe, metalowe albo porcelanowe miseczki, w których można zapiekać. Ciasto rozwałkowujemy partiami podsypując mąką na bardzo cienkie placki (prawie przezroczyste). Każdą miseczkę smarujemy masłem i układamy w niej okrągły dwukrotnie większy od jej średnicy płat ciasta. Smarujemy masłem i układamy w ten sposób trzy warstwy ciasta. Do środka wkładamy przestudzony farsz. Nadmiar ciasta zakładamy do środka miseczki. Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem około 15-20 minut. Po upieczeniu zapiekanki wyjmujemy z miseczek, przewracając je do góry nogami.
Camembert w sakiewce z ciasta filo
ciasto:
300 g mąki tortowej
szczypta soli
45 g oleju słonecznikowego
ok. 150 g letniej wody
mąka do podsypywania
1 kostki roztopionego masła
3 okrągłe serki camembert
gałązki świeżego rozmarynu i tymianku
3 ząbki czosnku pocięte na plasterki
sól i pieprz do smaku
Ciasto rozwałkowujemy partiami podsypując mąką na bardzo cienkie placki (prawie przezroczyste). Wycinamy koła o średnicy 20 cm, składamy trzy warstwy ciasta, każdą z nich smarując roztopionym masłem. Na środku kładziemy serek camembert, układamy na nim gałązki świeżego tymianku, świeży rozmaryn, czosnek, sól i pieprz do smaku. Ciasto składamy formując sakiewkę, którą trzeba związać sznurkiem. Pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut z termoobiegiem.
Rolada z fetą i czarnymi oliwkami
ciasto:
300 g mąki tortowej
szczypta soli
45 g oliwy z oliwek
ok. 150 g letniej wody
roztopione masło do smarowania
nadzienie:
400 g twardej fety
dwa wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego zielonego pieprzu
1 szklanka poszatkowanych czarnych oliwek
2 łyżeczki rozkruszonej szałwii
Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aby uzyskać sprężyste ciasto, które chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy podsypując mąką na bardzo cienkie placki (prawie przezroczyste). Placki składamy razem, smarując pomiędzy masłem. Wycinamy prostokąt pozbywając się nieregularnych rantów ciasta. Fetę kruszymy i mieszamy z czosnkiem i pieprzem. Rozkładamy na cieście równą warstwą, posypujemy oliwkami. Całość zwijamy w rulon. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem około 30 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"