Materiał promocyjny

Ciacho w kuchni!

Sprzedał już bilety na wszystkie zaplanowane koncerty. Jego przebój ma już 10 milionów odsłon w Internecie, a debiutancka płyta pokryła się złotem. W kuchni Dzień Dobry TVN "ciacho" piecze ciacha, czyli Rafał Brzozowski i ciasto czekoladowe! I to w towarzystwie młodszego brata, Adama.

Ciasto czekoladowo – waniliowe Rafała Brzozowskiego.

Ciasto

Składniki:

2 szklanki mąki

Szklanka cukru

2 żółtka i 1 całe jajko

½ kostki masła roślinnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Całość zagnieść, jeśli się mało klei do dać trochę białka z jajek, ale nie za dużo żeby nie było zbyt kleiste.Zawinąć najlepiej w sreberko i do lodówki. Schłodzić, nie mrozić!

Masa do ciasta

Składniki:

Szklanka cukru

2 żółtko

½ masła roślinnego

Budyń waniliowy

Całość utrzeć a następnie dodać

Ok 6 sztuk serka waniliowego, standardowe małe

Przygotowanie:

Rozsmarować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować najlepiej masłem roślinnym. Wyciągnąć schłodzone ciasto, przeciąć na zasadzie 2/3 do 1/3. Tą większą część pokruszyć na blachę w całości. Następnie na to wlać masę do ciasta i na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika.Temp ok 200 do 210 stopni C. Pieczemy ok 35 min

Ciasto drożdżowe mojej roboty

Składniki:

10 dag drożdży

0,5 litra mleka 2%

Kostka Margaryny lub masła roślinnego

2 szklanki cukru

1kg mąki

Rodzynki średnie rozmiarowo

Przygotowanie:

Rodzynki wsypać do Kubka ok ¾ całości i zalać gorącą wodą. Odstawić na ok 1,5 godziny aż zmiękną. Do garnka wlać 0,5 l mleka i zagotować. W osobnej małej miseczce pokruszyć drożdże i kiedy mleko zaczyna być ciepłe (uwaga nie gorące!! Żeby drożdże się nie sparzyły), takie letnie polać jedną łyżkę na te pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wszystko dokładnie rozmieszać na taką papkę do gładkości. Odstawić i czekać aż drożdże wyrosną, im większe tym lepsze ciasto wyjdzie. ( ok 10-15min). W tym czasie do gorącego mleka wrzucić kostkę margaryny lub masła roślinnego, rozpuścić i rozmieszać. Następnie dodać ok 2 szklanki cukru, rozmieszać.

Odsączyć rodzynki na sitku i wsypać do mleka i margaryny.Następnie dodać 5 żółtek a białko w oddzielnej misce przygotować do ubicia.Jak drożdże wyrosną, wsypujemy to do garnka z mlekiem, margaryną i rodzynkami, mieszamy i na całość wsypujemy 1 kg mąki. Całość mieszamy w garnku. Zacznie się mocno kleić. Wtedy jest gotowe. Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto, ciężko będzie je uformować więc wcześniej ubijamy białko w miseczce na pianę.Tą pianą smarujemy z góry ciasto ręką i wówczas zacznie się ciasto rozprowadzać bo formie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do uwaga zimnego!! Piekarnika, czas pieczenia ok 50 min temp.220 jeżeli mamy piecyk z termo obiegiem temp 190. Ok 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia czy jest gotowe patyczkiem, jeżeli suche to możemy wyłączać. Podawać z ciepłym mlekiem lub herbatą. Smacznego.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości