Ciabatta z wołowymi klopsikami, bajgle z jajkiem i grzybami oraz kanapka z łososiem. Przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski przygotował dziś w Dzień Dobry TVN "kanapki konkretne"! Poznajcie jego pomysły na kanapkę z klopsikami wołowymi, z łososiem i majonezem wasabi oraz na bajgle z jajkiem i grzybami. Smacznego!

Ciabatty z klopsikami z wołowymi

Zobacz też: W kuchni DDTVN klasyka gatunku: mielone! >>>

Składniki:

  • 4 ciabatty
    • rukola
      • Klopsiki:
        • 500 g mielonej wołowiny
          • 0,5 łyżeczki soli
            • 0,5 łyżeczki pieprzu
              • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                • 0,5 łyżeczki chilli

                  Sos:

                  • 1 cebula
                    • 2 łyżki oliwy
                      • 3 pomidory
                        • 1 marchewka
                          • 2 ogórki kiszone
                            • 1 duży pęczek natki pietruszki

                              Sposób przygotowania:

                              Sos:

                              Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oliwie. Marchewkę pokroić w piórka i dodać do cebuli. Pomidory pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Poddusić aż pomidory się rozpadną.

                              Wołowinę wymieszać z przyprawami i odrobiną wody. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blaszce i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut, dodać do sosu. Ogórki pokroić w plastry i dodać do sosu. Całość razem poddusić, przyprawić solą i pieprzem.

                              Ciabatty rozkroić, nałożyć rukoli, na nią nałożyć sos i po kilka klopsików. Całość posypać posiekaną pietruszką.

                              Kanapka z łososiem

                              Zobacz też: Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować? >>>

                              Składniki:

                              • 4 bułki maślane
                                • 4 kawałki łososia
                                  • 4 łyżki sosu sojowego
                                    • 1 łyżka miodu

                                      Surówka:

                                      • ćwiartka czerwonej kapusty
                                        • 1 marchewka
                                          • połówka jabłka
                                            • 1 łyżka octu jabłkowego
                                              • 1 łyżeczka cukru
                                                • 2 łyżki sezamu
                                                  • sól i pieprz

                                                    Sos:

                                                    • 4 łyżki majonezu
                                                      • 1 łyżeczka wasabi

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Łososia przyprawić solą i pieprzem, zamarynować w miodzie i sosie sojowym. Odstawić do zamarynowania na na 30 minut.

                                                        W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Sezam podprażamy na patelni. Kapustę doprawiamy octem, cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy sezam i dokładnie mieszamy.

                                                        Sos: Majonez wymieszać z wasabi.

                                                        Łososia upiec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC, przez 10 minut. Pozostałą marynatę zredukować na patelni do konsystencji syropu i posmarować nim rybę przed końcem pieczenia.

                                                        Bułki przekroić na połowę. Na dolna część nałożyć surówkę, na niej rybę, wierzch ryby posmarować majonezem wasabi.

                                                        Zobacz też: Kuchnia Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Gotowanie to jego pasja! >>>

                                                        Składniki:

                                                        • 10 g drożdży
                                                          • 250 ml wody
                                                            • 400 g mąki pszennej typ 750
                                                              • 1½ łyżeczki soli
                                                                • Woda do gotowania
                                                                  • 3 litry wody
                                                                    • 2 łyżki miodu
                                                                      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

                                                                        Posypka

                                                                        • mak, sezam, siemię lniane

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          W misce robota kuchennego wymieszać wodę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 6 równych bułek o wadze około 110 g. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągłą bułkę. Odstawić na 15 minut aby ciasto się odprężyło.

                                                                          W tym czasie przygotować w szerokim rondlu wodę do „obwarzania”. W wodzie rozpuścić miód i sodę oczyszczoną i zagotować. W misce wymieszać ze sobą nasiona i ziarna.

                                                                          Z odprężonego ciasta uformować wałeczki jak na chałkę. Każdy wałeczek owinąć wokół dłoni tak żeby od spodu jego końce nachodziły na siebie po około 4 cm. Zrolować na blacie aby końce dobrze się połączyły i żeby powstała oponka. Każdego bajgla zanurzyć w wodzie i gotować około 2 min, obracając 2-3 razy. Ciasto w tym czasie powiększy objętość. Wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć i ułożyć w misce z ziarnami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną zwilżonym papierem do pieczenia, ziarnami do dołu. Czynność powtórzyć z pozostałymi bajglami.

                                                                          Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC. Wstawić blachę do piekarnika. Piec około 8 minut a następnie obrócić bajgle i piec kolejne 8 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

                                                                          Bajgle z jajkiem i grzybami

                                                                          Składniki:

                                                                          • 4 bajgle
                                                                            • 4 jajka
                                                                              • masło do smażenia
                                                                                • 4 garście szpinaku
                                                                                  • 4 duże borowiki
                                                                                    • sól i pieprz

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Bajgle przekroić wzdłuż na połowę. Jajka usmażyć na patelni na maśle. Grzyby pokroić w grube plastry, również usmażyć na patelni na maśle. Bajgle posmarować masłem, nałożyć szpinak, następnie jajko i grzyby.

                                                                                      Autor: Filip Yak

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości