Materiał promocyjny

Chuligan w kuchni

I nie jest to Andrzej Polan, ale ananas:) W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem owoc w roli głównej!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Rollsy z mięsem i ananasem jak łódki

Składniki:

Polędwiczka wieprzowe 4szt

Napój gazowany cytrynowy 200 ml

Cukier brązowy 2 łyżki

Cebulka prażona 4 łyżki

Ananas ½ szt

Marchew 2szt

Cebula czerwona 2szt

Sos sojowy

ostra papryka

kolendra mielona,

Papier ryżowy 1 op.

Zielona cebula 1 pęczek

Ser topiony w plastrach 1 op.

Przygotowanie:

Z sosu sojowego, napoju gazowanego, cukru brązowego, prażonej cebulki oraz ostrej papryki i kolendry przygotowujemy marynatę. Mięso kroimy w cienkie paski i zalewamy marynatą na kilka godzin. Po zamarynowaniu dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchew, ananasa i czerwoną cebulę. Wszystko razem przesmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Na papier ryżowy kładziemy ser w plastrach, smarujemy jajkiem, kładziemy porcje mięsa i zwijamy ruloniki. Smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor, przekrawamy wzdłuż, posypujemy zieloną cebulką i kleksami z musztardy.

Pizza z szynką i ananasem

Składniki:

Mąka 900g

Woda 500ml

Sól 25g

Drożdże 15g

Ananas świeży ½ szt

Passata pomidorowa 1 op.

Szynka wędzona 200g

Ser Mozzarella 200g

Przygotowanie:

Z mąki lekko ciepłej wody wymieszanej z drożdżami i solą przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ananasa obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy wierzch passatą pomidorową, posypujemy szynką, startym serem i układamy plastry ananasa. Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni około 10 minut.

Ciasto ananasowe

Składniki:

Masło 60g

Cukier brązowy 80g

Miód 1 łyżka

Likier cytrynowy 50ml

Ananas świeży 1szt

Limonka 2szt

Składniki ciasta:

Mąka 200g

Cukier 150g

Jajka 3szt

Masło 60g

Proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Ananasa obieramy, wycinamy kilka cienkich plastrów. Pozostałą część ananasa kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki miksujemy i wykładamy na dno blaszki. na tą masę wykładamy pokrojonego ananasa i na koniec wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 40 minut. Plastry ananasa układamy na papierze pergaminowym i suszymy w piekarniku w temp. 150 stopni. Upieczone ciasto dekorujemy suszonymi plastrami ananasa i bitą śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości