Przepisy kulinarne

Chuligan w kuchni

I nie jest to Andrzej Polan, ale ananas:) W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem owoc w roli głównej!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

 

 

Rollsy z mięsem i ananasem jak łódki
Składniki:
Polędwiczka wieprzowe 4szt
Napój gazowany cytrynowy 200 ml
Cukier brązowy 2 łyżki
Cebulka prażona 4 łyżki
Ananas ½ szt
Marchew 2szt
Cebula czerwona 2szt
Sos sojowy
ostra papryka
kolendra mielona,
Papier ryżowy 1 op.
Zielona cebula 1 pęczek
Ser topiony w plastrach 1 op.

Przygotowanie:
Z sosu sojowego, napoju gazowanego, cukru brązowego, prażonej cebulki oraz ostrej papryki i kolendry przygotowujemy marynatę. Mięso kroimy w cienkie paski i zalewamy marynatą na kilka godzin. Po zamarynowaniu dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchew, ananasa i czerwoną cebulę. Wszystko razem przesmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Na papier ryżowy kładziemy ser w plastrach, smarujemy jajkiem, kładziemy porcje mięsa i zwijamy ruloniki. Smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor, przekrawamy wzdłuż, posypujemy zieloną cebulką i kleksami z musztardy.

Pizza z szynką i ananasem
Składniki:
Mąka 900g
Woda 500ml
Sól 25g
Drożdże 15g
Ananas świeży ½ szt
Passata pomidorowa    1 op.
Szynka wędzona 200g
Ser Mozzarella 200g

Przygotowanie:
Z mąki lekko ciepłej wody wymieszanej z drożdżami i solą przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ananasa obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy wierzch passatą pomidorową, posypujemy szynką, startym serem i układamy plastry ananasa. Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni około 10 minut.

Ciasto ananasowe
Składniki:
Masło 60g
Cukier brązowy 80g
Miód  1 łyżka
Likier cytrynowy 50ml
Ananas świeży 1szt
Limonka 2szt

Składniki ciasta:
Mąka 200g
Cukier 150g
Jajka 3szt
Masło 60g
Proszek do pieczenia

Przygotowanie:
Ananasa obieramy, wycinamy kilka cienkich plastrów. Pozostałą część ananasa kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki miksujemy i wykładamy na dno blaszki. na tą masę wykładamy pokrojonego ananasa i na koniec wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 40 minut. Plastry ananasa układamy na papierze pergaminowym i suszymy w piekarniku w temp. 150 stopni. Upieczone ciasto dekorujemy suszonymi plastrami ananasa i bitą śmietaną.






Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0