Przepisy kulinarne

Chrzan na Wielkanoc: zupa, kotlety jajeczne i faszerowane jajka

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach odczarowała polski chrzan. Jak przygotować go w domu i ile może stać zanim zwietrzeje? Skorzystajcie z przepisów Anny na: kotlety jajeczne, jajka faszerowane chrzanem, najlepszą kanapkę na świecie oraz zupę chrzanową. Smacznego!

Chrzan tarty domowy

Składniki: 
2 korzenie chrzanu
100 ml wrzątku
3 łyżki soku z 1 cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli

Przygotowanie: 
Chrzan obierz.
Zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Chrzan wymieszaj z cytryną, cukrem, solą, zalej wrzątkiem.
Gotowe!

Zupa chrzanowa

Składniki:

2 pory
½ dużego selera
2 korzenie pietruszki
2 cebule
2 małe ziemniaki
2 l wody
200 ml śmietanki kremówki
200 g wędzonego boczku
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
3-4 łyżki tartego chrzanu
Do dekoracji: jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:
Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące.
Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).
Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.
Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Gotuj przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną.
Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.
Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Najlepsza kanapka na świecie

Składniki:
80 g szynki gotowanej
4 kromki chleba
70 g tartego żółtego sera
2 jajka

Beszamel

Niepełna łyżka masła
Niepełna łyżka mąki
180 ml mleka
Łyżeczka domowego chrzanu
Sól, pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Aby przygotować beszamel w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą, cienkim strumieniem wlewaj zimne mleko, cały czas mieszaj.
Gdy sos zgęstnieje i się zagotuje dopraw go solą, pieprzem i gałką i chrzanem! (dodaj do smaku!)
Na dwóch kromkach rozłóż szynkę i ser, przykryj je dwoma kromkami, polej beszamelem, zapiekaj aż sos się przyrumieni a ser rozpuści.
Kanapkę podawaj z jajkiem sadzonym

Jajka faszerowane chrzanem

Składniki:
12 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki domowego chrzanu
50 g łososia
Mały ugotowany burak
Małe miękkie awokado
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
Sól, pieprz
Kiełki rzeżuchy do dekoracji

Przygotowanie:
Jajka obierz, przekrój, wyciągnij jajka, przełóż je do 3 miseczek.
Do jednej dodaj pokrojonego łososia, do drugiej pokrojone awokado, do trzeciej buraka.
Do każdej miseczki dodaj chrzan, majonez, śmietanę.
Zawartości miseczek zmiksuj.
Przełóż do rękawów cukierniczych i nafaszeruj jajka.
Udekoruj kiełkami.

Kotlety jajeczne

Składniki: 
6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki chrzanu 
4 łyżki bułki tartej
Siekana pietruszka lub szczypiorek (1-2 łyżki)
Masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka rozdrobnij widelcem, wymieszaj ze śmietaną, surowy jajkiem, dodaj sól, pieprz, chrzan, z masy lep kotleciki (4-5) obtaczaj w bułce tartej, smaż przez 3-4 minuty.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0