Materiał promocyjny

Chrupka kuchnia na wakacje

Piotr Kucharski udowodnił że gotować zdrowo nie znaczy nudnie i bez smaku! W kuchni DDTVN króluje maca, wafle ryżowe , crunchella i prażony sezam. To wszystko w towarzystwie równie zdrowych jabłek i truskawek, które będą promować Polskę podczas polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

Podpłomyki z macy

Składniki:

20 kromek macy

200-300 g serka śmietankowego

sól

pieprz

pęczek szczypiorku

kilka łyżek drobnych kaparów

5-6 suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do temperatury 180?C. Mace posmarować serkiem śmietankowym. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika pod górną grzałkę. Zapiekać około 10 min. Po wyjęciu, jedną część posypać szczypiorkiem a drugą kaparami wymieszanymi z pomidorami.

Bananowo-malinowe kanapki na waflach ryżowych

Składniki:

10 wafli ryżowych

200 g malin oraz kilka do dekoracji

10 ziaren kardamonu

1 łyżka cukru

10 bananów

sok wyciśnięty z jednej cytryny

świeże liście mięty

Przygotowanie:

Maliny, kardamon i cukier ugotować z odrobiną wody, aż maliny się rozgotują i powstanie mus. Następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Banany obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na waflach tworząc rozetę. Udekorować malinami i listkami mięty. Podać z sosem malinowym.

Skrzyneczka podróżnika

Składniki:

Kruche pieczywo: maca, wafle ryżowe, crunchella

Twaróg z białą rzodkwią i prażonym sezamem

200 g twarogu

1 biała rzodkiew

3-4 łyżki sezamu

3-4 łyżki mleka

sól

pieprz

Pomidorowe Pesto

180-200 g suszonych pomidorów z oliwy (jeden słoik)

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżka listków rozmarynu (można użyć ? łyżeczki suszonego)

50 g tartego parmezanu

2-4 ząbki czosnku

sól

pieprz

Pasta z oliwek

200 g zielonych oliwek

2-3 ząbki czosnku

5 łyżki oliwy z oliwek

100 g sera fety

pieprz

oregano

Przygotowanie:

Twaróg z białą rzodkwią i prażonym sezamem. Sezam podprażyć na suchej patelni. Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Twaróg rozgnieść i połączyć z mlekiem. Dodać sezam i rzodkiew. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Pomidorowe Pesto

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Jeśli nie posiadamy malaksera to wszystkie składniki dokładnie pokroić i utrzeć w moździerzu na gładką masę.

Pasta z oliwek

Oliwki drobno posiekać, dodać przeciśnięty czosnek. Połączyć z serem feta. Mieszać dodając oliwy do momentu aż uzyskamy konsystencję pasty. Doprawić pieprzem i oregano. Wszystkie pasty spakować do pojemników razem z chrupkim pieczywem. Pieczywo może służyć do nabierania past, co ułatwi jedzenie podczas podróży lub na pikniku.

Sałatka Cezara z grzankami z crunchelli

Składniki:

4 wafle crunchella

4 ząbki czosnku

0, 5 pęczka pietruszki

sól

2 jajka ugotowane na twardo

oliwa z oliwek

400 g sałaty rzymskiej

50 g parmezanu pokrojonego w cienkie płatki

Dressing:

100 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 puszka anchois

1 łyżeczka musztardy

3 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka sosu Worcestershire

3 szczypty pieprzu

4 łyżki wody

Przygotowanie:

Czosnek i pietruszkę drobno pokroić, dodać soli i rozetrzeć. Lekko posmarować wafle crunchella i pokroić na 1-centymetrowe paski. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez kilka minut w temperaturze 180?C. Sałatę pokroić w paski i ułożyć na czterech talerzach. Na niej ułożyć grzanki. Posypać białkami jajek pokrojonymi w kostkę oraz płatkami parmezanu.

Dressing:

Do słoika wlać oliwę, dodać przeciśnięty czosnek, drobno pokrojone anchois, musztardę, sok z limonki, sos Worcestershire, pokrojone drobno żółtka, pieprz i wodę. Zakręcić słoik i energicznymi ruchami wymieszać aż całość się połączy. Na końcu polać sosem sałatę.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości