Materiał promocyjny

Chow mein, dim sum oraz...

Anna Starmach, czyli chińskie przysmaki w kuchni Dzień Dobry TVN. Zasmakujcie w oriencie!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek / East News

CHOW MEIN Z KREWETKAMI

Skladniki:

300g chińskiego makaronu

300g świeżych krewetek bez pancerzyków

20g suszonych grzybów shitake

2 ząbki czosnku

1 duża marchewka

1 papryczka chili

2 czerwone papryki

małe różyczki z jednego brokułu

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

3 cm imbiru

1 łyżka „pięciu smaków”

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Grzyby zalej gorąca wodą, odstaw na kilkanaście minut, następnie odsącz i drobno pokrój. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Czosnek chili i imbir drobno pokrój. Różyczki brokułu wrzuć na wrzątek, a po 2 minutach wyciągnij. Paprykę i marchewkę pokrój w kostkę. W woku rozgrzej olej dodaj czosnek, chili imbir i smaż około 1 minuty. Po tym czasie dodaj przyprawę „pięć smaków” , krewetki i grzyby smaż 1 minutę, dodaj sos sojowy, sos ostrygowy brokuły, marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż wszystko na dużym ogniu cały czas mieszając, pod sam koniec dodaj do woka makaron, wymieszaj i podawaj natychmiast.

SYCZUAŃSKIE KLOPSIKI

Składniki:

80g migdałów

500g mielonej wołowiny

2 cm imbiru

2 ząbki czosnku

1 zielona papryka

2 łyżki jasnego sosu sojowego

pół łyżeczki sosu syczuańskiego

Sos:

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

100ml bulionu warzywnego

2 łyżki miodu

łyżka mąki kukurydzianej

cebulka dymka

Przygotowanie:

Na suchej patelni zgrilluj orzechy, następnie grubo je pokrój. W dużej misce wymieszaj wołowinę, pokrojony czosnek, imbir, pokrojona w kostkę paprykę, jasny sos sojowy oraz odrobinę sosu syczuańskiego. Z mięsnej masy lep małe klopsiki. Smaż je na rozgrzanym oleju około 10-15 minut. Aby przygotować sos w woku zagrzej ciemny sos sojowy dodaj bulion i miód, zagotuj. Po chwili dodaj mąkę, aby zagęścić płyn. Klopsiki podawaj z sosem i drobno pokrojoną cebulką dymką.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHIŃSKIM STYLU

Składniki:

Marynata:

1 szalotka

5 ząbków czosnku

6 cm świeżego imbiru

100ml sosu ostrygowego

100ml sosu hoi sin

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 polędwiczki wieprzowe

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czosnek, imbir, szalotkę obierz i drobno pokrój. Następnie użyj blendera, aby otrzymać gładka masę. Wymieszaj ją z sosem ostrygowym, hoi sin i koncentratem. Polędwiczki oczyść z błon zalej połową marynaty i odstaw na minimum 30 minut. Na dużej patelni rozgrzej ojej, przysmaż mięso z każdej strony, przełóż je do naczynia żaroodpornego i zalej pozostałą marynatą. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20 minut.

PIEROŻKI DIM SUM Z KREWETKAMI

Skłaniki:

Farsz:

150g obranych krewetek

350g mielonej wieprzowiny

50g drobno pokrojonej szynki parmeńskiej

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1cebulka dymka

2 cm świeżego imbiru

1 białko

1 ząbek czosnku

pół łyżki cukru

2 opakowania gotowego ciasta na pierożki WONTON

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mięso, pokrojone krewetki, drobno posiekany czosnek, imbir, cebulkę, sosy sojowe, szynkę białko oraz cukier. Na kawałku ciasta kładź łyżkę farszu, jego brzegi zwilż wodą i zlepiaj, ale nie do końca - pierożki powinny być na wpół otwarte. Gotuj je na parze około 20 minut.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości