Przepisy kulinarne

Chłodnik na upały

Joseph Józek Seeletso przygotował kilka przepisów na chłodniki, które najlepiej smakują w upalne dni.

Zupa z czerwonej papryki z marynowanymi marcheweczkami

Składniki:
2 łyżki masła
4 1 czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
1 por (posiekany)
1 l wywaru warzywnego
100 ml maślanki
pieprz cayenne
sól i pieprz
2 łyżki masła
Marchewki:
100 g blanszowanych baby marchewek
1 łyżka nasion dyni
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka posiekanej mięty

Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuść masło. Wrzuć paprykę i pory, smaż kilka minut. Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 15 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Zalej wywarem, gotuj 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw cayenne, solą i pieprzem. Schłódź i dodaj maślankę. Podawaj z marchewkami. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, pozostaw do zamarynowania na godzinę. Podawaj z zupą.

Zimna zupa z pomidorów i rukwi wodnej z pyłkiem cytrusowym

Składniki:
Ok. 2 kg malinowych pomidorów
1 garść rukwi wodnej
3 łyżki jasnego octu winnego
3 szklanki wywaru z kurczaka
4 łyżki oliwy extra virgin
sól
Pyłek cytrusowy:
wysuszona skórka z 1 pomarańczy
wysuszona skórka z 1 limonki

Przygotowanie:
Utrzyj skórki w moździerzu na proszek. Użyj do posypania zupy. W blenderze zmiksuj pomidory z rukwią wodną, solą i octem. Przełóż do miski, wymieszaj z wywarem i schłódź w lodówce. Przed podaniem skrop oliwą i posyp pyłkiem cytrusowym.

Chłodnik z arbuza z truskawkami

Składniki:
1 duży arbuz bez pestek
3 łyżki utartego imbiru
1 łyżeczka posiekanej melisy
sok wyciśnięty z 2 limonek
200 g oczyszczonych truskawek

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Podawaj w miseczkach na pokruszonym lodzie. Udekoruj truskawkami.

Chłodnik ogórkowy z wędzonym łososiem

Składniki:
2 duży ogórek bez skórki i pestek, posiekany
1 dojrzałe awokado bez skórki i pestki
2 łyżki soku z cytryny
250ml śmietanki kokosowej
sól, pieprz
1 łyżeczki zmielonego kardamonu i zmielonego kminu rzymskiego
50 ml kruszonego lodu

Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z łososiem i szczypiorkiem

Do ozdoby:
100 g plastrów wędzonego łososia
1 łyżeczka szczypioru czosnkowego

Wymieszaj łososia ze szczypiorkiem i ułóż na zupie.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0