Przepisy kulinarne

Chłodnik na upały

Joseph Józek Seeletso przygotował kilka przepisów na chłodniki, które najlepiej smakują w upalne dni.

Zupa z czerwonej papryki z marynowanymi marcheweczkami

Składniki:


2 łyżki masła


4 1 czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)


1 por (posiekany)


1 l wywaru warzywnego


100 ml maślanki


pieprz cayenne


sól i pieprz


2 łyżki masła


Marchewki:

100 g blanszowanych baby marchewek


1 łyżka nasion dyni


1 łyżka oliwy


1 łyżeczka posiekanej mięty



Przygotowanie:


W dużym garnku rozpuść masło. Wrzuć paprykę i pory, smaż kilka minut. Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 15 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Zalej wywarem, gotuj 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw cayenne, solą i pieprzem. Schłódź i dodaj maślankę. Podawaj z marchewkami. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, pozostaw do zamarynowania na godzinę. Podawaj z zupą.



Zimna zupa z pomidorów i rukwi wodnej z pyłkiem cytrusowym

Składniki:


Ok. 2 kg malinowych pomidorów


1 garść rukwi wodnej


3 łyżki jasnego octu winnego


3 szklanki wywaru z kurczaka


4 łyżki oliwy extra virgin


sól


Pyłek cytrusowy:

wysuszona skórka z 1 pomarańczy


wysuszona skórka z 1 limonki



Przygotowanie:


Utrzyj skórki w moździerzu na proszek. Użyj do posypania zupy. W blenderze zmiksuj pomidory z rukwią wodną, solą i octem. Przełóż do miski, wymieszaj z wywarem i schłódź w lodówce. Przed podaniem skrop oliwą i posyp pyłkiem cytrusowym.



Chłodnik z arbuza z truskawkami

Składniki:


1 duży arbuz bez pestek


3 łyżki utartego imbiru


1 łyżeczka posiekanej melisy


sok wyciśnięty z 2 limonek


200 g oczyszczonych truskawek



Przygotowanie:


Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Podawaj w miseczkach na pokruszonym lodzie. Udekoruj truskawkami.



Chłodnik ogórkowy z wędzonym łososiem

Składniki:


2 duży ogórek bez skórki i pestek, posiekany


1 dojrzałe awokado bez skórki i pestki


2 łyżki soku z cytryny


250ml śmietanki kokosowej


sól, pieprz


1 łyżeczki zmielonego kardamonu i zmielonego kminu rzymskiego


50 ml kruszonego lodu



Przygotowanie:


Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z łososiem i szczypiorkiem



Do ozdoby:

100 g plastrów wędzonego łososia


1 łyżeczka szczypioru czosnkowego



Wymieszaj łososia ze szczypiorkiem i ułóż na zupie.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0