Przepisy kulinarne

Chłodnik na upalne dni

Na upalne dni coś chłodnego i orzeźwiającego - chłodniki - polecają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.

Chłodnik zimny i pachnący

Składniki:


1 czerwona paprykę


3 czerwone pomidory


1 główkę czosnku


2 papryczki chili


pół pęczka kolendry


pół pęczka bazylii


sól


świeżo mielony pieprz


kromka razowca


ocet winny lub sok z cytryny


4 łyżki oliwy


opcjonalnie kmin rzymski


szczypta szczypiorku


długo dojrzewający ser oczy


Oliwa



Przygotowanie:

Paprykę, czosnek i pomidory pieczemy w całości, aż staną się miękkie. Papryka może posiedzieć w piekarniku chwile dłużej. Będzie gotowa, gdy skórka znacznie ściemnieje. Po wyjęciu z pieca warzywa obieramy i kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, zioła siekamy i dodajemy resztę przypraw, porwaną bułkę, oliwę i ocet. Mikstura trafia do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc do mocnego schłodzenia. Smaki się przegryzą i chłodnik nabiera ostrości. Po wyjęciu naszej pyszności mielimy ją na gładką masę, dodając ewentualnie soku pomidorowego i świeżo mielonego pieprzu. Serwujemy z natką pietruszki, oliwą i owczym serem.



Ogórkowa na zimno

Składniki:


1 jogurt grecki


1 kefir


3 ząbki czosnku


1 ogórek


pęczek rzodkiewki


kolendra


szczypiorek


koperek


sól


świeżo mielony pieprz


cytryna


migdały


olej arganowy lub z orzechów laskowych


ew. jajo np. przepiórcze kiełki do dekoracji


do zupki pasuje sorbet z trawy cytrynowej, kolendry, ogórka i chili



Przygotowanie:

Ogórka i rzodkiewkę trzemy na tarce, mieszamy z jogurtem i kefirem. Doprawiamy świeżymi ziołami, solą pieprzem i czosnkiem, ew. sokiem z cytryny. Zupę chłodzimy. Część chłodnika możemy zamrozić w formie kostek i wrzucać do zupy na chwilę przed podaniem. Chłodnik może występować solo lub serwowany z migdałami, grzankami i kroplami oliwy, kępką kiełków i ziołami. Na ciepłe dni jak znalazł.



Chłodnik królewski

Składniki:


1 pęczek botwinki


1 pęczek koperku


1 pęczek rzodkwi


40 dkg świeżych ogórków


3 ząbki czosnku


1 pęczek szczypioru


1 cytryna


1 l kefiru


1 l maślanka


0,5 l jogurtu


10 jaj przepiórczych


garść świeżego szczawiu



Przygotowanie:

Z botwiny odrywamy listki i buraczki a gałąź kroimy na małe kawałki. W rondelku nastawiamy małą ilość wody z cukrem i octem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy posiekaną botwinkę i odstawiamy na bok aż zmięknie. Do miski na grubych oczkach ścieramy ogórka, rzodkiewkę i czosnek. Wciskamy cytrynę, dodajemy sól, mocno ściskamy w dłoniach, aby warzywa puściły sok. Odstawiamy na około 1 godz. Wyciągamy z lodówki i dodajemy posiekany koper i szczypior, ugotowaną botwinkę wraz z wodą oraz jogurt, maślankę, kefir. Szczaw i liście botwinki siekamy drobno i wraz z ugotowanym jajkiem podajemy do chłodnika. Jeżeli chłodnik jest zbyt mało buraczany można dodać zakwas buraczany.



Chłodnik truskawkowo – melonowy

Składniki:


0,5 kg truskawek


1 melon


1 butelka szampana


kilka gałązek mięty


2 łyżeczki cukru brązowego


50-100 ml soku z limonki


lody waniliowe



Przygotowanie:

Połowę truskawek i całego melona kroimy na kawałki wkładamy do miski i zalewamy szampanem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Resztę truskawek wkładamy do bendera, dodajemy cukier i miksujemy. Powstałą masę zamrażamy, co jakiś czas mieszając. Z lodówki wyciągamy owoce z szampanem i doprawiamy cukrem, lionką i miętą. Podajemy z kulką lodów waniliowych i powstałą truskawkową granitą. Można udekorować płatkami róży nie pryskanymi chemikaliami.



Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0