Materiał promocyjny

Chłodne dania na upalne dni

Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN chłodne dania na upalne dni. Z powodzeniem mogą one zastąpić tradycyjny ciepły obiad. Proponuje też przepis na prosty w przygotowaniu chleb.

Chłodnik litewski z bryndzą

Składniki:

2 pęczki botwinki (liście i buraczki)

2 ogórki szklarniowe, starte na tarce o grubych oczkach

1 pęczek koperku, posiekany

2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte

5 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu

200 g kwaśnej śmietany 18 %

sól i pieprz

100 g sera bryndza

Przygotowanie:

Liście botwiny wypłukać i drobno pokroić. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody, dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z kawałkami bryndzy dodanymi do zupy.

Chłodnik z ogórków i avocado

Składniki:

1 ogórek szklarniowy, starty na tarce o grubych oczkach

1 avocado, starte na tarce o grubych oczkach

400 ml jogurtu greckiego (10 %)

sól i pieprz

2-3 łyżki koperku, posiekanego

Do podania:

300 g młodych ziemniaków

1 główka czosnku

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą ogórka, avocado, jogurt i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić przed podaniem. Można podać z młodymi ziemniakami z czosnkiem. Młode ziemniaki staranie umyć aby pozbyć się piasku. Czosnek obrać z łupin i razem z ziemniakami ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, podawać z chłodnikiem.

Makaron na zimno z polędwiczką wieprzową

Składniki:

7 łyżek oleju słonecznikowego

1 łyżka przyprawy 5 smaków

4 ząbki czosnku, przeciśnięte

2 polędwiczki wieprzowe (około 300 g/szt.)

2 łyżki octu jasnego winnego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki cukru

1 łyżka miodu

1 papryczka chilli, drobno pokrojona

sól

1 pęczek dymki, pokrojona w plasterki

400 g makaronu chińskiego

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą 5 łyżek oleju, przyprawę 5 smaków i czosnek. Otrzymaną marynatą dokładnie natrzeć polędwiczki, przykryć i odstawić do lodówki na godzinę, do marynowania. W dużej misce wymieszać ze sobą: ocet, sos sojowy, cukier, miód, 3-4 szczypty soli. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć i jeszcze ciepły wymieszać z sosem. Dodać cebulkę dymkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię lub grilla, usmażyć polędwiczki z każdej strony około 2 minuty. Odstawić na około 5 min, następnie pokroić w plastry i serwować z makaronem.

Płaski szybki chleb

Składniki:

1,5 szklanki wody

20 g drożdży

500 g mąki pszennej

3-4 łyżki pszennej razowej (opcjonalnie)

1 łyżeczka soli

Nasiona oleiste np. czarnuszka, siemię lniane

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dolać wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min, do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 o C. Wyrośnięte ciasto przelać na natłuszczoną dużą blachę do pieczenia. Odstawić na kolejne 10 min do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15-20 min, w temperaturze 230 o C.

Mrożone czekoladowe banany

Składniki:

1 tabliczka czekolady mlecznej

1 tabliczka czekolady gorzkiej

1 łyżka oleju słonecznikowego

3-5 bananów, pokrojonych w 2-3 cm kawałki

wykałaczki

1 szklanka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Na garnku z gotującą się wodą ustawić szklaną lub metalową miskę. Włożyć do niej połamaną na kawałki czekoladę, dolać łyżkę oleju. Podgrzewać mieszając aż czekolada się rozpuści. Kawałki bananów nabić na wykałaczki i zanurzyć w czekoladzie, następnie we wiórkach kokosowych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zamrażarki na minimum 2-3 godziny.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości