Przepisy kulinarne

Chłodne dania na upalne dni

Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN chłodne dania na upalne dni. Z powodzeniem mogą one zastąpić tradycyjny ciepły obiad. Proponuje też przepis na prosty w przygotowaniu chleb.

Chłodnik litewski z bryndzą

Składniki:


2 pęczki botwinki (liście i buraczki)


2 ogórki szklarniowe, starte na tarce o grubych oczkach


1 pęczek koperku, posiekany


2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte


5 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu


200 g kwaśnej śmietany 18 %


sól i pieprz


100 g sera bryndza



Przygotowanie:


Liście botwiny wypłukać i drobno pokroić. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody, dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z kawałkami bryndzy dodanymi do zupy.



Chłodnik z ogórków i avocado

Składniki:


1 ogórek szklarniowy, starty na tarce o grubych oczkach


1 avocado, starte na tarce o grubych oczkach


400 ml jogurtu greckiego (10 %)


sól i pieprz


2-3 łyżki koperku, posiekanego


Do podania:


300 g młodych ziemniaków


1 główka czosnku



Przygotowanie:


Wymieszać ze sobą ogórka, avocado, jogurt i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić przed podaniem. Można podać z młodymi ziemniakami z czosnkiem. Młode ziemniaki staranie umyć aby pozbyć się piasku. Czosnek obrać z łupin i razem z ziemniakami ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, podawać z chłodnikiem.



Makaron na zimno z polędwiczką wieprzową

Składniki:


7 łyżek oleju słonecznikowego


1 łyżka przyprawy 5 smaków


4 ząbki czosnku, przeciśnięte


2 polędwiczki wieprzowe (około 300 g/szt.)


2 łyżki octu jasnego winnego


1 łyżka sosu sojowego


2 łyżki cukru


1 łyżka miodu


1 papryczka chilli, drobno pokrojona


sól


1 pęczek dymki, pokrojona w plasterki


400 g makaronu chińskiego



Przygotowanie:


Wymieszać ze sobą 5 łyżek oleju, przyprawę 5 smaków i czosnek. Otrzymaną marynatą dokładnie natrzeć polędwiczki, przykryć i odstawić do lodówki na godzinę, do marynowania. W dużej misce wymieszać ze sobą: ocet, sos sojowy, cukier, miód, 3-4 szczypty soli. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć i jeszcze ciepły wymieszać z sosem. Dodać cebulkę dymkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię lub grilla, usmażyć polędwiczki z każdej strony około 2 minuty. Odstawić na około 5 min, następnie pokroić w plastry i serwować z makaronem.



Płaski szybki chleb

Składniki:


1,5 szklanki wody


20 g drożdży


500 g mąki pszennej


3-4 łyżki pszennej razowej (opcjonalnie)


1 łyżeczka soli


Nasiona oleiste np. czarnuszka, siemię lniane



Przygotowanie:


Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dolać wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min, do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 o C. Wyrośnięte ciasto przelać na natłuszczoną dużą blachę do pieczenia. Odstawić na kolejne 10 min do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15-20 min, w temperaturze 230 o C.



Mrożone czekoladowe banany

Składniki:


1 tabliczka czekolady mlecznej


1 tabliczka czekolady gorzkiej


1 łyżka oleju słonecznikowego


3-5 bananów, pokrojonych w 2-3 cm kawałki


wykałaczki


1 szklanka wiórków kokosowych



Przygotowanie:


Na garnku z gotującą się wodą ustawić szklaną lub metalową miskę. Włożyć do niej połamaną na kawałki czekoladę, dolać łyżkę oleju. Podgrzewać mieszając aż czekolada się rozpuści. Kawałki bananów nabić na wykałaczki i zanurzyć w czekoladzie, następnie we wiórkach kokosowych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zamrażarki na minimum 2-3 godziny.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0