Materiał promocyjny

Chlebowe zapiekanki z pieca

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne zapiekanki. Poniżej prezentujemy jego przepisy na: bagietkę Myśliwego z grzybami, sosem tatarskim na ciepło i suchą krakowską, sandwicz Wielki z wątróbką, cebulą, papryką i boczkiem, zapiekankę z kaszanką, kapustą kiszoną oraz zapiekankę, jak pudding z ananasem, rodzynkami i sosem waniliowym.

Bagietka Myśliwego z grzybami, sosem tatarskim na ciepło i suchą krakowską

Składniki:

2 bagietki

200 g borowików mrożonych

1 cebula

1 ząbek czosnku

150 ml śmietany

2 ogórki kiszone

szczypiorek, koperek, natka, pietruszki

krakowska sucha - kilka plastrów

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone borowiki. Zalewamy śmietaną i na koniec dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę i obrane ze skóry. Jeszcze zielenina, pieprz i odrobina soli. Bagietkę przecinamy wzdłuż i robimy w środku miejsce na sos. Posypujemy serem żółtym i na koniec układamy plastry suchej krakowskiej. Zapiekamy w piekarniku.

Sandwicz Wielki z wątróbką, cebulą, papryką i boczkiem

Składniki:

1 okrągły chleb pszenny

1 szklanka mleka

2 jaja

gałka muszkatołowa, pieprz, sól

20 g masła

Przygotowanie:

Z chleba ścinamy skórę, środek zaś przekrawamy wzdłuż tworząc 2 okręgi. Każdy namaczamy w mleku z jajkami oraz przyprawami. Na dno tortownicy układamy jeden krążek i zamykamy tortownicę.

300 g wątróbki

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryka

60 g boczku wędzonego

mąka, pieprz czarny, sól

koperek

Przygotowanie:

Wątróbkę pozbawiamy włókien białych i lekko oprószamy mąką z czarnym pieprzem. Na patelni przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Wyjmujemy i na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę i boczek. Chwilę smażymy, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i na koniec koperek. Taką potrawkę wykładamy na pieczywo w tortownicy i przykrywamy drugim. Dociskamy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną

Składniki:

1 chleb wiejski

300 g kaszanki

200 g kapusty kiszonej

2 cebule

2 łyżki kminku

4 pomidory

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy al dente. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z dodatkiem cebulki, kminku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Chleb kroimy w grube kromki, wykładamy kapustę, kaszankę. Pomidory kroimy w drobną kostkę i łączymy z cebulką, octem winnym oraz solą i pieprzem. Kromki wstawiamy do piekarnika, przed podaniem posypujemy pomidorkami.

Zapiekanka, jak pudding z ananasem, rodzynkami i sosem waniliowym

Składniki:

1 opakowanie chałki

750 ml mleka

200 g masła

1 opakowanie cukru waniliowego

80 g cukru

puszka ananasów

rodzynki

Przygotowanie:

Chałkę kroimy w grube plastry, obcinamy skórę. Smarujemy masłem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy plastry chałki. Z pozostałych plastrów kroimy kostkę, podobnie kroimy ananasa. Ananasa mieszamy z kostką i rodzynkami, a następnie wykładamy na kromki chałki. Mleko mieszamy z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Zalewamy wszystko i odstawiamy, aż płyn prawie zostanie wchłonięty. Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości