Chleb to nie tylko nudne kanapki. Zapiekanki chlebowe to jest coś!

W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska i Piotr Kucharski przygotowali potrawy bazujące na chlebie. Zapomnijcie jednak o nudnych kanapkach! :) Nasz duet łańcuchowy proponuje: podpłomyki, zapiekankę chlebową ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym i zupę porową z grzankami z chleba razowego.

Chleb orkiszowy z ziemniakami z ogniska

Składniki:

8-12 godzin przed pieczeniem

1 łyżeczka aktywnego zakwasu

250 ml wody

250 g mąki orkiszowej typ 650 lub podobnej

Przygotowanie:

Powyższe składniki wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin np. na noc. Przed dodaniem poniższych składników odłóż łyżkę aktywnego zakwasu do słoiczka i schowaj do lodówki.

500 g aktywnego zakwasu (zawartość miski)

420 g wody

100 g mąki żytniej razowej

500 g mąki orkiszowej typ 650 lub podobnej

15 g soli

Wszystkie składniki umieść w misce robota do wyrabiania ciasta. Wyrabiaj około 5 minut na średnich obrotach.

250 g ziemniaków pieczonych w ognisku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Dodaj do ciasta i wyrabiaj na wyższych obrotach jeszcze 1 minutę. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania. Po około 40 minutach złóż ciasto: należy zwilżonymi dłońmi naciągnąć ku górze każdy z boków i złożyć do środka. Zrób to z wyczuciem aby nie zerwać ciasta. Czynność powtórz jeszcze 2-3 razy w podobnych odstępach czasu. Po tym czasie ciasto powinno być zwarte i sprężyste ale wyrośnięte. Obsyp mąką blat i wyłóż ciasto. Podziel na dwie równe części po 800 g. Uformuj dwie równe kule, odłóż na obsypany mąką blat i zostaw na 20 minut, przykryte ściereczką. W tym czasie obsyp mąką dwa koszyki rozrostowe, jeśli takich nie masz, wyłóż dwie równe, płytkie miski ściereczkami kuchennymi i obsyp je dokładnie mąką. Z ciasta uformuj okrągłe bochenki. Ważne żeby je dobrze naciągnąć aby góra była sprężysta. Bochenki ułóż w koszykach. Przykryj i odstaw na około 1-1,5 godziny do wyrastania. Możesz też zaraz po umieszczeniu w koszykach wstawić do lodówki i odpiec po kilku godzinach.

Do piekarnika wstaw żeliwny garnek i rozgrzej go do 250ºC. Gdy będzie rozgrzany wyjmij garnek, delikatnie przełóż do niego pierwszy bochenek, przykryj i wstaw do piekarnika. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i dopiecz 10-20 minut w zależności jak bardzo chcesz mieć przypieczoną skórkę. Po upieczeniu odstaw na kratkę do studzenia.

Podpłomyki

Składniki:

Zakwas-dzień przed pieczeniem

30 g startera zakwasu

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

80 ml/g wody

Ciasto właściwe- dzień pieczenia

150 g zakwasu

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

200 g mąki z samopszy typ 650

200 ml/g wody

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Starter wyjmij z lodówki i ogrzej przez 20 minut w temperaturze pokojowej. Ogrzany starter zakwasu przełóż do wystarczająco dużej miski żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki na zakwas. Wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe-dzień pieczenia

Należy odważyć 150 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki do kolejnego pieczenia. Do zakwasu dodaj pozostałe składniki na ciasto właściwe i wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na około 2 godzin. Po tym czasie posyp ciasto mąką i podziel na 10 części. Uformuj kulki i odstaw do kolejnego wyrastania na 30-40 minut.

Po tym czasie na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą z kulek na płaski placek. Rozgrzej patelnię do średniej temperatury i piec kolejno placki.

Pasztet z pieczarek i orzechów

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła

500 g pieczarek

sól i pieprz

Majeranek

100 g namoczonych orzechów nerkowca

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmaż aż pieczarki mocno odparują. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli pieczarki są jeszcze duże to lekko je posiekaj. Odsączone orzechy zmiksuj z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy z oliwek. Dodaj pieczarki i wymieszać. Jeśli potrzeba dodaj oliwy żeby uzyskać konsystencję pasztetu.

Zapiekanka chlebowa ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym

Składniki:

3 kromki chleba razowego

5 jajek

0,5 szklanki mleka

5 ogórków kiszonych

Garść świeżego szpinaku

Średnia cebula

5 pieczarek

Łyżka oleju rzepakowego

3 łyżki musztardy

1 świeżo starta gałka muszkatołowa

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Obierz cebulę i pokrój w kostkę, umyj pieczarki i pokrój je w paski. Na patelni, na łyżeczce oleju rzepakowego, podsmaż cebulę następnie dodaj pieczarki i smaż je przez chwilę. Pieczarki i cebulę przełóż do miski, dodaj szpinak dokładnie umyty i porwany na mniejsze kawałki oraz dodaj ogórki kiszone pokrojone w plastry. Całość wymieszaj i wbij jajka. Dodaj mleko, musztardę i przyprawy i całość wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i wrzuć na dno naczynia kostki chleba razowego następnie przełóż do naczynia farsz zapiekanki. Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym

do temperatury 180 stopni C.

Zupa porowa z grzankami z chleba razowego

składniki:

2 duże pory

0,5 szklanki kaszy jaglanej

Łyżka oleju rzepakowego

Szklanka mleka

Szklanka wody

1 świeżo starta gałka muszkatołowa

Sok z 1 limonki

Świeżo starta skórka z limonki

Sól, pieprz

chleb razowy

Pestki dyni

Przygotowanie:

Pory przekrój wzdłuż i dokładnie umyj następnie pokrój na półplastry i wrzuć je na patelnię,

na rozgrzany olej. Smaż, cały czas mieszając, do momentu aż pory zmniejszą swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie w proporcjach 1:2, kaszę wrzuć do gotującej się wody. Gdy kasza będzie już gotowa i pory również, połącz je w jednym garnku i dodaj mleko oraz wodę. Całość przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodaj dużo soku z limonki i startą skórkę z limonki (zanim zetrzesz skórkę z limonki wrzuć limonkę do gotującej się wody na 2 minuty, dzięki temu będziesz mieć pewność, że skórka limonki będzie idealnie czysta). Zupę posyp grzankami z chleba razowego oraz uprażonymi, na suchej patelni, pestkami dyni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"