Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z cebuli: wątróbkę z musztardową gruszką i gotowaną cebulą, zupę z pieczonej cebuli, cebulową tartę tatin. Nie mogło też zabraknąć chleba, tym razem cebulowego, który jest znakiem rozpoznawczym Piotra Kucharskiego. Jakie cebule wykorzystał, przygotowując swoje potrawy? Co trzeba zrobić, by podczas pieczenia nie popękały boki chleba? Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Chleb cebulowy
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
15 g drożdży
340 ml letniej wody
30 g miękkiego masła
1 duża żółta cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i pszenną razową wymieszać z solą i masłem w misce. Drożdże rozpuścić w wodzie. Wodę dodać do mąki i wymieszać całość, aż otrzymamy jednolita masę. Następnie przełożyć ją na lekko obsypaną mąką stolnicę i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie gotowe w momencie, gdy przestanie się przyklejać do rąk. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie, aż będzie miękka, pod koniec dodać łyżeczkę cukru i jeszcze chwilę smażyć, odstawić do ostygnięcia. Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. Do ciasta dodać podsmażoną cebulkę i ponownie zagnieść. Uformować okrągły bochenek. Czystą miskę wyłożyć ściereczką kuchenną, obsypać mąką i włożyć w to bochenek chleba. Ciasto przykryć wystającymi kawałkami ściereczki. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia. Naciąć z wierzchu. Piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC, i piec kolejne 30 minut.
Cebulowa tarta tatin
600 g szalotek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
4 gałązki tymianku
400 g ciasta francuskiego
100 g sera koziego (rolada)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szalotki obgotować w gorącej wodzie przez około 10 minut. Następnie obrać i, jeśli używamy dużych szalotek, kroimy je na ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Oddać cebulą i smażyć przez kilka minut, aż będzie miękka. Dodać ocet balsamiczny i cukier. Dusić cebule, aż zacznie się karmelizować. Zdjąć patelnię z ognia, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Jeśli potrzeba to ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, tak żeby przykryło cebulę na patelni. Ciastem przykryć cebulę, a wystające brzegi wsunąć pod cebulę. Patelnię wstawić do piekarnika i piec około 30-35 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe z wierzchu. Patelnię odstawić na około 5 minut. Następnie obrócić i przełożyć ciasto na talerz. Na wierzchu ułożyć krążki koziego sera.
Zupa z pieczonej cebuli
800 g białej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka musztardy francuskiej
garść posiekanej natki pietruszki
8 kromek chleba razowego
100 g żółtego sera
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, posolić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż będą lekko brązowe lecz nie spalone. Cebulę przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać musztardę i gotować około 15 minut. W tym czasie posypać chleb serem i zapiec. Zupę przed podanie posypać natką pietruszki. Podawać z tostami serowymi.
Wątróbka z musztardową gruszką i gotowaną cebulą
Gotowana cebula:
2 duże czerwone cebule
2 łyżki masła
2 gałązki tymianku
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól i pieprz
Musztardowe gruszki:
2 gruszki
2 łyżki masła
ocet winny
2 łyżeczki musztardy francuskiej
Wątróbka:
300 g wątróbki kaczej lub z kurczaka
olej do smażenia
2 łyżki masła
50 ml białego wina
roszponka do podania
Przygotowanie:
Cebule obrać, odciąć górną część, ale zostawić dół cebuli tak, by trzymał całość po przekrojeniu. Cebulę rozkroić na krzyż, lecz nie do końca, tak żeby można było ją otworzyć. Cebulę przełożyć na folię aluminiową i lekko zawinąć lecz nie do końca. Do środka każdej z cebuli nałożyć po łyżce masła, gałązkę tymianku, przyprawić solą i pieprzem, wlać łyżeczkę octu balsamicznego. Zawinąć szczelnie. Wstawić do rondla i dusić podlewając wodą około 30 - 40 minut. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić na ósemki. Podsmażyć lekko na oleju, następnie dodać odrobinę masła i octu winnego. Dusić aż zacznie się tworzyć syrop. Pod koniec dodać musztardę. Wątróbkę oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć wątróbkę przez około 2 minuty. Dodać masło i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać wino i zostawić całość aż odparuje. Pod koniec doprawić pieprzem i solą. Na dwóch talerzach ułożyć po garści roszponki, skropić oliwą i octem winnym. Na wierzchu ułożyć gruszki i wątróbkę. Obok ułożyć ugotowaną cebulę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"