Chipsy z jarmużu - jak je przyrządzić?

Zdrowe chipsy
Fot. Magda Jentgen/Getty Images
Od jakiegoś czasu sporo mówi się o dobrodziejstwach płynących z jedzenia jarmużu. Co ciekawe, już starożytni doceniali wspaniałe zalety tego warzywa. W Polsce przez wiele lat był wykorzystywany głównie jako ozdoba, na szczęście tendencja ta dalece się zmieniła - pojawia się coraz więcej przepisów na jego oryginalne wykorzystanie w kuchni.

Chipsy są przekąską, którą lubią niemal wszyscy. Niestety te sprzedawane w sklepach zwykle są bardzo niezdrowe. Dzięki jarmużowi możemy jednak przełamać ten stereotyp. Przygotuj chipsy z jarmużu, które nie tylko będą pyszne, ale także będą miały pozytywny wpływ na Twój organizm. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie takiej zdrowej przekąski na małe spotkanie w gronie znajomych, zwłaszcza że to danie wegańskie bez tłuszczu - powinno usatysfakcjonować nawet najbardziej wybrednych pod względem diety przyjaciół!

Jeśli Twoje zdolności kulinarne nie są najlepsze - nie przejmuj się. Przepis na chipsy z jarmużu jest bardzo prosty i niemal każdy sobie z nim poradzi, a w efekcie otrzymasz chipsy smaczne, chrupkie, delikatne, a przede wszystkim - zdrowe! Przedstawimy Ci przepis w dwóch wariantach - ostrym i delikatnym (ten drugi doskonale sprawdzi się jako przekąska dla dzieci, które przecież wprost uwielbiają chipsy).

Warto wiedzieć, że chipsy można przygotować z wielu różnych warzyw korzennych. Równie smaczne będą np. chipsy buraczane z octem balsamicznym czy cynamonowe chipsy marchewkowe. Jak widać, alternatyw dla paczkowanych produktów niskiej jakości jest naprawdę wiele!

Chipsy z jarmużu - przepis

Składniki:

· liście jarmużu (około 6),

· sól, pieprz,

· 1 łyżeczka słodkiej papryki,

· pół łyżeczki ostrej papryki,

· oliwa z oliwek (opcjonalnie).

Jak widać, składników jest niewiele, a większość z nich, oprócz samego jarmużu, znajduje się niemal w każdym domu. Przygotowanie jest równie proste i szybkie, zajmie Ci około 25 minut (w tym 10 minut samo pieczenie).

Chipsy z jarmużu - przygotowanie

Oczywiście należy rozpocząć od umycia jarmużu i pozbycia się z niego resztek wody. Następnie liście należy porozrywać na mniejsze kawałki (odrywając równocześnie najtwardszy element każdego liścia). Teraz pora na przyprawy. Jeśli chcesz przyrządzić wersję dla dzieci, oprósz chipsy pieprzem, solą i słodką papryką. Jeżeli preferujesz ostrzejsze smaki, dodaj do nich ostrą paprykę, możesz także dodać chilli. Następnie wymieszaj liście i przyprawy przy pomocy dłoni. Opcjonalnie możesz je również nasmarować niewielką ilością oliwy z oliwek.

Teraz pora na ostatni etap, czyli wypiekanie. Wyłóż kawałki liści na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika nastawionego na około 140 stopni Celsjusza. Chipsy należy piec około 7-10 minut, ale najlepiej posłużyć się w tej kwestii własnym zmysłem wzroku i poczekać aż chipsy się zarumienią - to ostateczna informacja, że chipsy są gotowe do spożycia. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to dużo zależy od rodzaju liści, które wykorzystasz, dlatego może on być zmienny. Jeśli nie chcesz polegać wyłącznie na wzroku, to sprawdź po prostu, czy liście przestały być wiotkie - jeśli są twarde i chrupkie, to kolejny znak, że przekąska jest już gotowa. Smacznego!

Jarmuż - co to za warzywo?

Jarmuż jest odmianą kapusty warzywnej, to jedna z najstarszych form użytkowych tego gatunku - uprawiana już od czasów starożytności. Znamy ją wyłącznie jako roślinę pochodzącą z uprawy - nie występuje na tzw. stanowiskach naturalnych. Co ciekawe, do czasów mniej więcej końca epoki średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych warzyw w całej Europie.

Budowa jarmużu:

· łodyga - jest gruba i bardzo mocno ulistniona. Osiąga wysokość od 10 do nawet 110 centymetrów;

· liście - są zielone lub fioletowe, dość długie, tworzą rozetę;

· kwiaty - wytwarzają się w drugim roku uprawy;

· korzeń - jarmuż posiada dość długi i rozwinięty korzeń.

Jarmuż - właściwości zdrowotne

Dość powszechna jest opinia, że jarmuż może zapobiegać wielu grożnym chorobom, m.in. nowotworom oraz chorobom serca.

Warto wiedzieć, że liście jarmużu o różnych odcieniach są źródłem błonnika, białka, witamin - głównie C oraz K, a także soli mineralnych - wapnia i potasu. Witaminy C i K są odporne na działanie wysokiej temperatury, ale pieczenie może znacznie zmniejszyć ich ilość.

Warzywo to, podobnie zresztą jak brokuły i inne warzywa z rodziny kapustowatych, jest istną skarbnicą silnego przeciwutleniacza - sulforafanu, który także ma silne działanie przeciwnowotworowe (chroni m.in przed rakiem płuc, jelita grubego i rakiem prostaty). Jarmuż ma także dobry wpływ na zdrowie kobiet - zawiera indole, dzięki którym może zapobiegać rakowi piersi.

Należy też jednak wiedzieć, że aby jarmuż zachował swoje zbawcze właściwości, powinien być gotowany na parze przez około 3-4 minuty.

Zobacz film: Jarmuż w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości