Chilli sin carne to wegetariańska odsłona słynnej potrawy chilli con carne. Ta propozycja jest niezwykle sycąca, oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie warzywa. Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie chilli sin carne z użyciem roślin strączkowych.

Dobrą bazą może być np. czerwona fasolka, soczewica lub ciecierzyca. Potrawkę można podawać z chlebem, makaronem lub ryżem. Zobacz nasze przepis na chilli sin carne i wybierz ten, który najbardziej trafia w twój gust!

Chilli sin carne z fasolą

To najprostsza wersja tego pysznego dania.

Składniki:

· 2 puszki czerwonej fasoli,

· czerwona cebulka,

· puszka pomidorów,

· żółta papryka,

· pół łyżeczki słodkiej papryki,

· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,

· kilka kropel octu balsamicznego,

· pół łyżeczki cukru,

· garść kolendry,

· limonka,

· odrobina oleju do smażenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić przez ok. 10 minut. Następnie dodać pomidory i fasolę, posypać cukrem i chilli. Dolać ocet balsamiczny. Dusić co najmniej godzinę, do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Posiekać kolendrę i posypać nią gotowe danie. Przed podaniem pokroić na ćwiartki limonkę i skropić porcję chilli sokiem z jednego kawałka owocu.

Chilli sin carne - przepis z ciecierzycą

Chilli sin carne z ciecierzycą to doskonałe źródło białka, również dla osób na diecie bezmięsnej.

Składniki:

· 2 puszki pomidorów,

· szklanka ciecierzycy,

· 2 ząbki czosnku,

· czerwona cebula,

· zielona papryka,

· bakłażan,

· pęczek kolendry,

· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,

· odrobina oleju do smażenia,

· pieprz i sól.

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Potem opłukać i gotować, aż zmięknie przez ok. pół godziny. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Bakłażana umyć i pokroić na drobne kawałki, a następnie podsmażać do momentu, gdy zmięknie. Przełożyć do miseczki. Następnie podsmażyć czosnek i cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dodać paprykę i przyprawy. Kiedy papryka będzie miękka, dodać resztę składników i dusić przez ok. 30-60 minut. Danie doskonale smakuje podawane z ryżem.

Chilli sin carne z soczewicą

Tę pyszną potrawę można również przyrządzić w wersji z soczewicą. Takie wegańskie danie powinno przypaść do gustu nawet tym, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie obiadu bez mięsa.

Składniki:

· 3 szklanki soczewicy,

· puszka kukurydzy konserwowej,

· czerwona papryka,

· 2 puszki pomidorów,

· cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżeczki kuminu,

· 2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli,

· limonka,

· odrobina oleju do smażenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Poddusić cebulkę i dodać czosnek. Dodać pomidory i przyprawy. Dusić przez ok. 10-15 minut, po czym dokładnie zblendować. Masę przełożyć na patelnię, dodać paprykę i soczewicę. Kukurydzę przełożyć do sitka, opłukać, odsączyć i dołożyć na patelnię. Na koniec zdjąć potrawkę z ognia i skropić sokiem z limonki. Można podawać z ryżem lub makaronem.

Chilli con carne z tofu

Taki przepis na chilli sin carne jest chyba najbardziej oryginalny i z pewnością zadziwi gości czy domowników.

Składniki:

· puszka pomidorów,

· 200 g tofu,

· puszka kukurydzy,

· puszka czerwonej fasoli,

· czerwona cebulka,

· 2 ząbki czosnku,

· łyżeczka papryczki chilli,

· olej do smażenia,

· 2 łyżeczki słodkiej papryki,

· odrobina kolendry,

· pieprz i sól.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek starannie posiekać. Tofu dokładnie rozgnieść i całość podsmażyć na oleju. Fasolę i kukurydzę przełożyć do sitka, opłukać i odcedzić. Potem dodać je na patelnię razem z pomidorami z puszki. Smażyć ok. 15 minut. Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Przystroić posiekaną drobno kolendrą. Chilli sin carne z tofu można jeść samo lub z ryżem.

Chilli sin carne z batatem

Chilli sin carne w tej odsłonie bazuje na fasoli, jednak to bataty zapewnią mu wyjątkowy smak .

Składniki:

· puszka czerwonej fasoli,

· 2 puszki pomidorów,

· 1 cukinia,

· 1 batat (ok. 0,5 kg),

· czerwona papryka,

· 2 łyżeczki cukru,

· łyżeczka suszonego tymianku,

· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,

· czerwona cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· olej do smażenia,

· sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cukinię i batata obrać. Następnie posiekać je drobno, tak samo cebulę, czosnek oraz umytą i wydrylowaną paprykę. Fasolę z puszki przełożyć do durszlaka, opłukać i odsączyć. Na patelnię wlać olej i podsmażyć czosnek i cebulę. Potem dodać pokrojone warzywa i lekko je zrumienić. Dodać pomidory i doprawić pieprzem, solą, tymiankiem, słodką i ostrą papryką. Gdy powstały sos lekko się zredukuje, wrzucić fasolkę i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Taka potrawa doskonale smakuje sama, bez żadnych dodatków, warto jednak podawać ją z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżych ziół.

Chilli sin carne to świetna alternatywa nie tylko dla wegetarian, lecz także dla osób ciekawych nowych smaków. Wypróbuj nasze przepisy, a z pewnością jeszcze nie raz sięgniesz po to pyszne danie!

Zobacz film: Kotlet mielony. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
92
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0