Cherimoya – najsmaczniejszy owoc świata?

Cherimoya - owoc tropikalny w kawałkach na czerwonym tle
Yulia Reznikov/Getty Images
Źródło: Moment RF
Tak twierdził angielski pisarz Mark Twain, zajadając się owocami cherimoi u wybrzeży wysp hawajskich. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy cherimoya (lub czerymoja) zasługuje na to zaszczytne określenie, jednak nie da się zaprzeczyć, że smak owocu jest nieporównywalny z żadnym innym. Sprawdź, jak uprawiać cherimoyę, jak smakuje i jakimi właściwościami odżywczymi wyróżnia się na tle innych owoców.

Mimo nieocenionych walorów smakowych i zdrowotnych cherimoya jest bardzo słabo znanym owocem na terenie Europy. Drzewem, z którego wyrasta cherimoya, jest flaszowiec peruwiański, uprawiany głównie na terenie Ameryki Południowej. Owoce flaszowca są bardzo nietrwałe. Dojrzewają znacznie szybciej niż zbliżone do nich smakiem banany, przez co bardzo źle znoszą długie podróże. Na szczęście, żeby skosztować cherimoi, wcale nie musisz lecieć do Peru. Od jakiegoś czasu flaszowiec peruwiański uprawiany jest także w Hiszpanii i to stamtąd właśnie dostarczane są owoce cherimoi do europejskich sklepów. Pestki cherimoi możesz śmiało zasadzić w doniczce – nawet jeżeli drzewko flaszowca nie zaowocuje, jego kwiaty będą piękną ozdobą mieszkania.

Gdzie uprawiana jest cherimoya?

Drzewo flaszowca peruwiańskiego pochodzi z górzystych terenów Ameryki Południowej. Największe uprawy tej rośliny można spotkać w rejonie Andów. Nie oznacza to jednak, że roślina nie zakiełkuje w innym klimacie. Uprawa cherimoi możliwa jest także w Polsce, o ile zapewnimy jej odpowiednie warunki do wzrostu.

Na terenie naszego kraju dużo łatwiej kupić nasiona flaszowca peruwiańskiego niż sam owoc. Pestki cherimoi dostępne są bez problemu w większości sklepów ogrodniczych. Znajdziesz je także w sklepach internetowych oferujących nasiona egzotycznych roślin. Jeżeli podczas zakupów w supermarkecie trafisz na owoce cherimoi, po zjedzeniu owocu nie wyrzucaj pestek. Nasiona cherimoi zachowują zdolność kiełkowania przez parę lat – możesz schować je do foliowego woreczka i zasadzić w dowolnym momencie.

Pamiętaj, że flaszowiec peruwiański przyzwyczajony jest do ciepłej temperatury. Podobnie jak drzewka cytrusowe, roślina najlepiej czuje się w warunkach pokojowych. Uprawa cherimoi nie sprawdzi się w ogrodzie, bo drzewko nie zaakceptuje zmiennych temperatur, jakie cechują nasz klimat.

Cherimoya – właściwości odżywcze

Choć owoc flaszowca peruwiańskiego wyróżnia słodki, kremowy smak, to cechuje go niska wartość energetyczna. 100 gramów cherimoi to tylko 74 kcal! Ponadto owoc flaszowca zawiera sporą dawkę błonnika, dzięki czemu wywołuje uczucie sytości i sprzyja odchudzaniu. Cherimoya to bogate źródło witamin i składników mineralnych.

Jedząc cherimoyę, dostarczasz organizmowi:

  • witaminy E i C
    • witaminy z grupy B
      • cynk
        • selen
          • potas
            • magnez
              • miedź
                • fosfor
                  • żelazo

                    Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów cherimoya działa antyrodnikowo i przeciwzapalnie, zapobiega też powstawaniu komórek nowotworowych.

                    RoyChang/Getty Images

                    Jak smakuje cherimoya? Jak jeść ten owoc?

                    Nie bez powodu cherimoya nazywana jest „budyniowym jabłkiem”. Jej miąższ smakiem przypomina kremowy deser. Choć każda odmiana owocu smakuje trochę inaczej, charakterystyczną nutą jest śmietankowo-budyniowy smak z wyczuwalnymi nutami innych owoców – banana, ananasa, papai, mango, truskawek. Budyniowy smak to zasługa wyczuwalnego aromatu wanilii. W Anglii cherimoyę porównuje się do słynnego deseru crumble, czyli pysznych owoców pod chrupiącą kruszonką. Cherimoya bywa także porównywana do francuskiego kremu na bazie jajek – crème patissière. Po tylu apetycznych skojarzeniach trudno się dziwić, że przez smakoszy cherimoya uważana jest za najsmaczniejszy owoc na świecie!

                    Owoc kształtem przypomina gruszkę, jednak jego nierówna powierzchnia pełna licznych wypustek sprawia, że cherimoya podobna jest trochę do szyszki. Podczas zakupów zwróć uwagę na wygląd owocu – ciemna, brązowa skórka oznacza, że flaszowiec nie nadaje się do spożycia. Cherimoya nie powinna być także zbyt miękka – świadczy to o tym, że jest przejrzała i niesmaczna. Najbezpieczniej kupić niedojrzałe owoce i odczekać dwa, trzy dni, aż staną się odpowiednio miękkie i słodkie.

                    Jedzenie cherimoyi to nic trudnego. Wystarczy przekroić dojrzały owoc na połówki i wydrążyć miąższ za pomocą łyżeczki. Jedząc cherimoyę, omijaj skórkę i pestki. Te drugie mają właściwości trujące i mogą zaszkodzić. Ciekawym pomysłem jest przełożenie owocu do pucharków i serwowanie w formie deseru.

                    Poznaj inne niesamowite owoce:

                    Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości

                    Rambutan – właściwości i smak egzotycznego owocu

                    Chlebowiec – niezwykły owoc, który zaskakuje wyglądem i smakiem

                    Zobacz video: Jak przechowywać warzywa i owoce?

                    Autor: Adrian Adamczyk

                    Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości