Cebulowe ragu z wołowiny

Cebulowe ragu z wołowiny
Cebulowe ragu z wołowiny
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: makaron z jabłkiem, boczkiem, grzybami w śmietanie, frittatę z fenkułem, łososiem wędzonym i serem, cebulowe ragu z wołowiny. Smacznego!

Makaron z jabłkiem, boczkiem, grzybami w śmietanie

Składniki:

1 op. makaronu świderki kolorowe

2 jabłka

200 g pieczarek

100 g boczku wędzonego

200 ml śmietana 36 proc.

1 ząbek czosnku

Świeży rozmaryn

Sól

Pieprz

100 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy czosnek, boczek, dodajemy jabłka i grzyby pokrojone w drobną kostkę. Chwilę smażymy i dodajemy posiekany rozmaryn i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, łączymy z sosem, serem tartym i podajemy.

Frittata z fenkułem, łososiem wędzonym i serem

Składniki:

1 op. makaronu pełne ziarno kokardki

1 fenkuł

200 wędzonego łososia

1 cebula dymka

200 ml mleka

100 ml śmietany 30 proc.

6 jajek

200 g żółtego sera gouda

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy fenkuła, dodajemy cebulę. Śmietanę łączymy z mlekiem, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony na kostkę ser żółty. Makaron gotujemy i mieszamy z masą. Wylewamy na patelnię, na wierzch wykładamy kawałki łososia wędzonego i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut,

Cebulowe ragu z wołowiny

1,5 kg wołowego udźca

1 op. makaronu wstążki

1,5 kg cebulo

4 marchewki

1 seler naciowy

liść laurowy

ziele angielskie

świeży tymianek

natka pietruszki

olej do smażenia

tarty parmezan

Przygotowanie:

Wołowinę dokładnie oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy. W garnku przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy pokrojoną marchew, seler naciowy. Podlewamy winem. Odparowujemy i wstawiamy wołowinę obsmażamy chwilę z każdej strony i wszystko podlewamy wodą. Dusimy około 1 godziny. Mięso wyjmujemy, kroimy w cienkie plastry. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron łączymy z sosem, serem, natką, tymiankiem, na wierzch kładziemy plastry mięsa. Podajemy.

Makaron, jabłka, miód i masło

Składniki:

1 op. makaron muszelki

10 jabłek antonówek lub ligol

2 persymony

100 g suszonej morwy

100 g masła

4 łyżki miodu

kardamon

cynamon

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód, kardamon i cynamon. Jabłka wydrążamy, środki kroimy w kostkę i przesmażamy na sosie maślano-miodowym, na koniec dodajemy morwę. Persymonę kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek. Makaron łączymy z sosem owocowym i wypełniamy jabłka. Serek mieszamy z żółtkiem, cukrem wanilinowym i wykładamy na jabłka pełne makaronu. Wstawiamy do pieczenia na około 20 minut

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości