W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: makaron z jabłkiem, boczkiem, grzybami w śmietanie, frittatę z fenkułem, łososiem wędzonym i serem, cebulowe ragu z wołowiny. Smacznego!

Makaron z jabłkiem, boczkiem, grzybami w śmietanie
Składniki:
1 op. makaronu świderki kolorowe
2 jabłka
200 g pieczarek
100 g boczku wędzonego
200 ml śmietana 36 proc.
1 ząbek czosnku
Świeży rozmaryn
Sól
Pieprz
100 g tartego parmezanu

Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy czosnek, boczek,  dodajemy jabłka i grzyby  pokrojone w drobną kostkę. Chwilę smażymy i dodajemy posiekany rozmaryn i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, łączymy z sosem, serem tartym i podajemy.


Frittata z fenkułem, łososiem wędzonym i serem
Składniki:
1 op. makaronu pełne ziarno kokardki
1 fenkuł
200 wędzonego łososia
1 cebula dymka
200 ml mleka
100 ml śmietany 30 proc.
6 jajek
200 g żółtego sera gouda
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy fenkuła, dodajemy cebulę. Śmietanę łączymy z mlekiem, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony na kostkę ser żółty. Makaron gotujemy i mieszamy z masą. Wylewamy na patelnię, na wierzch wykładamy kawałki łososia wędzonego i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut,

Cebulowe ragu z wołowiny
1,5 kg wołowego udźca
1 op. makaronu wstążki
1,5 kg cebulo
4 marchewki
1 seler naciowy
liść laurowy
ziele angielskie
świeży tymianek
natka pietruszki
olej do smażenia
tarty parmezan

Przygotowanie:
Wołowinę dokładnie oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy. W garnku przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy pokrojoną marchew, seler naciowy. Podlewamy winem. Odparowujemy i wstawiamy wołowinę obsmażamy chwilę z każdej strony i wszystko podlewamy wodą. Dusimy około 1 godziny. Mięso wyjmujemy, kroimy w cienkie plastry. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron łączymy z sosem,  serem, natką, tymiankiem, na wierzch kładziemy plastry mięsa. Podajemy.


Makaron, jabłka, miód i masło
Składniki:
1 op. makaron muszelki
10 jabłek antonówek lub ligol
2 persymony
100 g suszonej morwy
100 g masła
4 łyżki miodu
kardamon
cynamon

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód, kardamon i cynamon. Jabłka wydrążamy, środki kroimy w kostkę i przesmażamy na sosie maślano-miodowym, na koniec dodajemy morwę. Persymonę  kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek. Makaron łączymy z sosem owocowym i wypełniamy jabłka. Serek mieszamy z żółtkiem, cukrem wanilinowym i wykładamy na jabłka pełne makaronu. Wstawiamy do pieczenia na około 20 minut



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0