Przepisy kulinarne

Cebularz - polska pizza i jego włoskie siostry

Nazywany jest polską pizzą. Tradycyjna bułka z cebulą może stać się regionalnym przysmakiem. Co na to Unia Europejska? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował włoskie siostry naszego cebularza - pizzę z cebulą, pieczarkami i wędzonką, pizzę z brokułowym pesto i bursztynem, pizzę pieróg, czyli calzone z pomidorami, szynką, serem korycińskim.

 

 

Przepis podstawowy na ciasto:
Składniki:
1800g Mąka           
1 litr Woda ciepła   
30g Drożdże       
50g Sól           

Przygotowanie:
Z w/w składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Pizza z cebulą, pieczarkami i wędzonką
Składniki:
Ciasto z przepisu podstawowego
300g cebuli               
100g pieczarek       
100g kiełbasy lub boczku wędzonego
kminek mielony
cząber
pieprz czarny
sól
ser żółty twardy
tymianek świeży
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, w trakcie dodajemy troszkę wody, ważne aby była bardzo miękka. Na drugiej patelni przesmażamy pieczarki, do momentu aż zaczną delikatnie się przyrumieniać. Dodajemy następnie pokrojoną wędzonkę. Wszystko razem smażymy i łączymy z cebulą. Farsz doprawiamy odważnie kminkiem, cząbrem i czarnym pieprzem. To pozwoli nam na lepsze trawienie naszej pizzy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Smarujemy olejem, dzięki czemu ciasto nie wchłonie soku z farszu i będzie wyrośnięte. Na ciasto posmarowane olejem wykładamy farsz, posypujemy serem i ponownie polewamy olejem ale nie za dużo. Wstawiamy zawsze do bardzo nagrzanego piekarnika do temp. Min. 220 stopni. Pieczemy około 10 minut.

Pizza z brokułowym pesto i bursztynem
Składniki:
Ciasto z przepisu podstawowego
3 szt. Świeżych  brokułów            
6 łyżek sera bursztyn              
bazylia świeża
oliwa

Przygotowanie:
Różyczki brokułów miksujemy z oliwą,  bazylią świeżą,  startym serem bursztyn, pieprzem i solą

Składniki:
4 pomidory           
250g sera koziego           

Wykonanie:
Na porcje rozwałkowanego ciasta posmarowanego jak zawsze olejem, nakładamy porcje pesto bazyliowego, plastry pomidora, ser kozi, polewamy raz jeszcze olejem i wstawiamy do piekarnika na temp. 220 stopni na około 10 minut.

Pizza pieróg, czyli calzone z pomidorami, szynką, serem korycińskim na 2 lub 3 sposoby
Składniki:
Ciasto z przepisu podstawowego
4szt Pomidory           
100g Szynka wędzona       
200g Ser koryciński           
100g Ser bursztyn           
Bazylia świeża
Pieprz czarny

Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ostkę, ser koryciński, podobnie, szynkę również. Wszystko razem mieszamy, dodajemy porwaną na małe cząstki bazylię świeżą, pieprz czarny. Ot cała filozofia. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na okrąg, smarujemy olejem nakładamy porcje farszu i sklejamy na pół nadając naszym pizzom kształt dużego pieroga. Cześć gotowych pizzy pieczemy w piekarniku jak zawsze w tej temp. Co poprzednio czyli 220 stopni, pozostałe możemy usmażyć w głębokim oleju. Albo trzeci wariant. Upiec na suchej patelni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0