Cebula - czy jej resztki rzeczywiście mogą być trujące?

Cebula
Basak Gurbuz Derman/Getty Images
Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez cebuli. Warzywo to chętnie wykorzystuje się do przyrządzania potraw, a także przy okazji walki z przeziębieniem. W sieci można jednak znaleźć informacje na temat trujących właściwości resztek cebuli. Czy to prawda? Zapytaliśmy ekspertkę.

Trujące resztki cebuli?

Cebula od zawsze króluje w polskich domach. Warzywo to, choć potrafi wycisnąć z nas potok łez, jest nieodzownym składnikiem wielu potraw. Dzięki niemu bowiem nabierają one wyrazistości i aromatu. Poza tym, cebula jest źródłem potrzebnych dla organizmu składników odżywczych, jak choćby witamina C i kwas foliowy, przez co bywa chętnie wykorzystywana podczas walki z przeziębieniem.

Na temat cebuli krążą również mity. Szczególnie popularną informają jest rzekoma szkodliwość tego warzywa. W internecie można natknąć się na informacje, jakoby cebula pochłaniała bakterie i toksyny, przez co pozostawianie jej resztek w lodówce może być trujące dla człowieka. Czy tak jest w rzeczywistości? Postanowiliśmy spytać o to dietetyczkę, Annę Radowicką.

Nie ma badań naukowych potwierdzających to, że resztki cebuli pochłaniają te właściwości toksyczne i bakterie

- powiedziała nam.

Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?

Jak powinno się przechowywać cebulę? Zaleca się trzymanie jej w chłodnym, ciemnym, przewiewnym i, oczywiście, suchym miejscu, co automatycznie wyklucza magazynowanie cebuli w lodówce. Dzięki temu unikniemy również przechywcenia intensywnego zapachu tego warzywa przez inne produkty. Ponadto, cebula nie zmięknie.

Jeśli napoczniemy cebulę, warto spożyć ją jak najszybciej, by wyciągnąć z niej jak najwięcej korzyści odżywczych. Przekrojone warzywo przechowujmy w lodówce (ale również niezbyt długo, najlepiej nie dłużej niż 2-3 dni), ale nie w plastikowym woreczku. Możemy umieścić ją luzem w szufladzie na warzywa.

Świeża, nienaruszona cebula nie jest jedynym produktem spożywczym, który powinien być trzymany poza lodówką. Zaliczamy do nich również chociażby:

  • ziemniaki,
    • czosnek,
      • miód,
        • kawa,
          • chleb,
            • dynię

              Szukasz inspiracji na pyszne dania z wykorzystaniem cebuli? Oto propozycje Andrzeja Polana i Kasi Bukowskiej:

              Zobacz także:

              Lodowata woda wcale nie taka zdrowa. Dlaczego należy jej unikać?

              Niemycie zębów może zwiększać ryzyko zachorowania na raka?

              Jak schudnąć po kwarantannie? Radzi dietetyczka Anna Radowicka

              Autor: Wioleta Pyśkiewicz

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości