Wiadomość

Cantuccini nazywane są inaczej Biscotti di Prato, ponieważ pochodzą z włoskiej miejscowości Prato leżącej w Toskanii. Głównym składnikiem ciastek cantuccini są grubo siekane migdały, zwykle dodaje się do nich aromatu cytrynowego lub pomarańczowego. Ciasteczka te są kwintesencją toskańskiej kuchni i podaje się je na różne okazje.

Cantuccini są słodkim wypiekiem, jednak formą ciasteczka przypominają nieco popularne w Polsce sucharki. W związku z tym zwykle podaje się je do kawy lub wina, bo w takim duecie smakują najlepiej. Obecnie ciastka cantuccini dostępne są w niektórych polskich sklepach, jednak ich przygotowanie w domu jest łatwym zadaniem, które może dostarczyć nam dużo radości.

Włoskie ciasteczka cantuccini – czym są?

Historia wskazuje, że cantuccini w obecnej formie pojawiły się po raz pierwszy w XVI wieku, w Toskanii. Wersję słoną doceniali już rzymscy żołnierze, natomiast słodka wersja powstała w mieście Prato. Warto jednak zaznaczyć, że migdały nie były szeroko dostępne, dlatego do produkcji ciasteczek cantuccini używano dużej ilości cukru. Na początku XX wieku ciastka cantuccini stały się coraz bardziej znane za sprawą migdałów. Dzięki temu, że ciastka są z natury suche i nie tracą swojego smaku przez dłuższy czas, Włosi mogli zacząć je eksportować. Ciastka cantucci są dostępne na wagę w każdej toskańskiej cukierni, a także w formie pakowanych pudełek w sklepach. Do cantuccini w Toskanii często podaje się Vin Santo, czyli słodkie wino produkowane z rodzynek.

Cantuccini – przepis oryginalny

Do przygotowania cantuccini potrzebujemy następujących składników:

· 2 szklanki mąki pszennej typ 00,

· 250 g migdałów,

· sól,

· drożdże w proszku (około 4 g),

· 4 jajka,

· 300 g cukru,

· 1 laska wanilii.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasteczek zaczynamy od podpieczenia na patelni migdałów. Możemy podpiec je na patelni bez tłuszczu lub włożyć na 5 minut do piekarnika. Bierzemy dosyć dużą miskę i wsypujemy do niej mąkę, 150 g cukru, suche drożdże oraz sól. Jajka ucieramy z pozostałością cukru i dodajemy laskę wanilii. Następnie naszą masę dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy migdały, które powinny być ostudzone. Ciasto dzielimy na części w zależności od potrzeb. Mogą być to dwie, trzy, a nawet cztery części. Formujemy wałki, których średnica powinna wynosić od 3 do 6 centymetrów. W trakcie rolowania ciasto może zacząć się lekko kleić. W takiej sytuacji należy je lekko podsypać mąką. Kratkę z piekarnika lub blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim ciastka. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstawiamy nasze cantuccini na około 30 minut. Wyjmujemy blachę i dzielimy wałki z ciasta na mniejsze kawałki, które kształtem przypominają kromki lub talarki. W tym momencie zmniejszamy temperaturę piekarnika do około 160 stopni. Cantuccini są pieczone dwa razy, jednak za każdym razem w innej temperaturze. Później wstawiamy je do piekarnika jeszcze na około 10–15 minut.

Ciasteczka cantuccini – z czym podawać?

Sekretem cantuccini jest właśnie podwójne pieczenie, które sprawia, że ciastka są kruche i smaczne. Co ważne, do klasycznych ciasteczek nie dodajemy masła, dlatego smak jest zupełnie inny od znanych nam herbatników.

Jeśli chcemy poczuć prawdziwy smak Toskanii, warto także zakupić Vin Santo i maczać kawałki ciasteczek w tym winie. Wino możemy zamienić oczywiście na kawę lub herbatę. Ciasteczka powinniśmy moczyć nawet kilka minut w wybranym napoju, aby zmiękły i nasiąkły (w wersji klasycznej alkoholem). W ten sposób uzyskuje się smak słodkiego wina migdałowego. Cantuccini przechowywać można w szczelnie zamkniętym pudełku lub w słoju.

W niektórych przepisach na polskich stronach możemy znaleźć informację o tym, aby zastąpić migdały żurawiną. Warto jednak pamiętać, że tego typu zabieg zupełnie zmieni naturę ciasteczek i ich smak. Zdarzają się także przepisy na cantuccini z dynią lub z morelami. Wszystko zależy od tego, czy chcemy uzyskać smak tradycyjny, czy może inny, unowocześniony. Ostatnio na popularności zyskały także pomysły na wegańskie cantuccini.

Cantuccini – kalorie

Włoskie ciasteczka cantuccini sprawdzą się na różne okazje, ponieważ są chrupiące, twarde i słodkie. Możemy podać je znajomym podczas wieczoru przy winie albo do herbaty czy też w formie zaskakującego deseru po rodzinnym obiedzie. Cytrynowa nuta i chrupiące migdały tworzą wspaniałe połączenie rodem ze słonecznej Toskanii, które możemy przenieść do własnego domu i delektować się smakiem ciasteczek. Jak wygląda kaloryczność takiego deseru? 100 gramów tradycyjnych ciasteczek cantuccini to 450 kalorii. W składzie znajduje się:

· 10 g białka,

· 16 g tłuszczu,

· 66 g węglowodanów.

Zobacz film: Ciastka z gorzką czekoladą i żurawiną. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0