Jak przygotować włoskie calzone? Przepis, który zawsze się udaje

Calzone z sosem
Fot. LauriPatterson/Getty Images
Pieróg calzone przygotowuje się z tego samego ciasta co pizzę. Można go nafaszerować wieloma składnikami, w zależności od upodobań. Calzone to danie mające swój rodowód we Włoszech, jednak obecnie serwowane jest także w polskich restauracjach.

Tradycyjna pizza ma okrągły kształt, natomiast calzone przybiera kształt rogalika lub pieroga. Podobno Włosi faszerują je resztkami z obiadu, aby nie marnować wybornych składników. Ciasto na calzone jest sekretem tego dania, powinno być miękkie i puszyste. Jaki przepis na calzone wybrać? Do wyboru mamy wiele możliwości. Calzone z kurczakiem, mięsem mielonym, ze szpinakiem, z pieczarkami to tylko niektóre propozycje. To, którą wersję wybierzemy, zależy tylko od nas.

Calzone - przepis tradycyjny

Pieróg calzone przygotowuje się w podobny sposób co pizzę. Do ciasta na 4 osoby należy zakupić poniższe składniki:

· 600 g mąki,

· 25 g drożdży (lub drożdże w proszku),

· 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek,

· szklanka ciepłej wody,

· sól.

Jeżeli chodzi o farsz, to możemy wybrać różnorodne składniki, które po prostu lubimy. Znając gusta domowników lub gości, jesteśmy w stanie stworzyć niepowtarzalne w smaku calzone, które zadowoli każdy gust. W wersji podstawowej farsz calzone zawiera ser, szynkę oraz pieczarki.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy wymieszać w mikserze z dużą misą. Należy wybrać końcówkę przeznaczoną do ciast. Jeśli nie posiadamy miksera, możemy zdecydować się na zagniatanie ciasta rękami, jednak jest to zadanie ciężkie. Ciasto powinno być raczej suche i miękkie. Przepis na ciasto calzone wymaga od nas, abyśmy odczekali około godzinę, aż ciasto wyrośnie, i tylko z tego względu przygotowanie tego dania zajmuje nieco więcej czasu niż inne obiady. Po wyrobieniu ciasta należy je odstawić do miski i przykryć (na przykład serwetką), a następnie odłożyć do ciepłego miejsca. Można postawić miskę na garnku z ciepłą wodą. W niektórych przepisach możemy znaleźć sposób na przygotowanie ciasta calzone bez drożdży , jednak takie ciasto nie wyrośnie i będzie miało zupełnie inny smak oraz konsystencję. Dlatego lepiej zdecydować się na przepis tradycyjny.

Po godzinie możemy przejść do kolejnego etapu przygotowań. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto dzielimy na cztery porcje lub na mniej, jeśli chcemy przygotować mini calzone . Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm. Przykrywamy nasze placuszki ciasta i pozostawiamy na około 20 minut. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać sos do calzone .

Jeśli zdecydujemy się na włoski sos pomidorowy, to powinniśmy połączyć włoską passatę z czosnkiem, oregano i bazylią. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić pyszny dip czosnkowy lub wykorzystać jeden z gotowych sosów. Ciasto możemy posmarować sosem lub też przelać dip do osobnej miseczki. Lepiej unikać składników, które mają w swoim składzie dużo wody (a takim jest sos pomidorowy), ponieważ mogą zmiękczyć ciasto od środka. Jeśli zdecydowaliśmy się na calzone z pieczarkami , to należy pamiętać o podsmażeniu pieczarek na patelni, aby nie puściły soku wewnątrz ciasta. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku calzone ze szpinakiem . Na każdej pizzy układamy wybrane przez nas składniki, a następnie zawijamy ciasto w formie pierogów. Ciasto pieczemy przez 20 minut.

Calzone z ciasta francuskiego

Ciasto na calzone można przygotować także w sposób ekspresowy i nowoczesny. Przepis na calzone z ciastem francuskim jest bardzo prosty. Wystarczy zakupić takie ciasto w sklepie lub przygotować je własnoręcznie. Ciasto dzielimy na kilka części, a następnie postępujemy w taki sam sposób jak w przypadku tradycyjnego ciasta na calzone .

Czym nadziewać calzone?

Domowe calzone może zawierać wiele różnorodnych składników. Zdecydowanie warto pamiętać o serze żółtym lub mozzarelli, ponieważ ten element spaja całe ciasto. Istnieje wiele sposobów faszerowania calzone. Jednym z popularnych przepisów jest calzone z kurczakiem , które może być serwowane jako danie obiadowe. Możemy także zdecydować się na calzone z mięsem mielonym . Dla wegetarian można zrobić osobne pierogi z nadzieniem warzywnym. Calzone wegetariańskie powinno zawierać różnorodne warzywa połączone z pysznym sosem i parmezanem. Możemy też zdecydować się na calzone z jajkiem . Prawdziwy włoski pieróg zwykle składa się z dobrej jakościowo szynki (np. parmeńskiej) i sera mozzarella.

Calzone możemy podać na różne okazje, ponieważ będzie doskonałym daniem na obiad lub kolację. Na spotkaniu ze znajomymi lub imprezie możemy podać mini calzone , które będą stanowiły idealną formę przekąsek.

Zobacz film: Włoska kuchnia. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości