...wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance, muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi, jajecznicę z kaszą gryczaną i oscypkiem, melona z płatkami i miodem, granolę kokosowo-żurawinową oraz francuskie tosty z chleba razowego. I koniecznie pamiętajcie o tym, by wypić szklankę porannego koktajlu - radzi kucharz Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował smaczne, zdrowe i lekkie śniadanie. Wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance
Składniki:
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
szklanka mieszanych otrębów
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z maślanką, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą najlepiej pominąć olej) i nakładać porcje ciasta, ok 2 łyżek stołowych na jeden pancake. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić placki i dosmażać ok minuty. Podawać z miodem.
Muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków jęczmiennych
pół szklanki cukru trzcinowego
pół szklanki oleju roślinnego
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Przygotowanie:
Jajka ubijać z olejem, cukrem i jogurtem. Mąkę wymieszać z proszkiem i płatkami, dodać do mokrych składników i mieszać tylko tyle, aby składniki się połączyły. Formę na muffiny (12 dołków) nasmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch można posypać orzechami. Piec w 190ºC. Przez 25 minut. Studzić na kratce kuchennej.
Jajecznica z kaszą gryczaną i oscypkiem
Składniki:
1 torebka kaszy gryczanej
50 g oscypka
2 łyżeczki kminku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła
6 jajek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć kaszę, dodać kminek i sos sojowy. Smażyć razem około 3 min. Ser zetrzeć na grubej tarce i posypać kaszę. Jajka roztrzepane z solą i pieprzem wlać na patelnię i intensywnie mieszać aż się zetną, a ser roztopi. Podawać na ciepło.
Poranny koktajl
Składniki:
1 banan
1 jabłko
200 g truskawek (mrożone lub świeże)
200 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki miodu
2 łyżki zarodków pszennych
Przygotowanie:
Banana i jabłko obrać. Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym lub blenderze, miksować aż powstanie gładki, jednolity napój.
Melon z płatkami i miodem
Składniki:
200 g melona miodowego
150 g jogurtu
2 łyżki musli
1 łyżka nasion dyni
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Melona pokroić w kostkę i ułożyć w dwóch szklankach, polać jogurtem, posypać musli, nasionami dyni i płatkami migdałowymi. Polać miodem.
Granola kokosowo-żurawinowa
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
½ szklanki płatków migdałowych
¼ szklanki wiórków kokosowych
10 sztuk suszonych moreli
¼ szklanki suszonej żurawiny
4 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
5 łyżek miodu
½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Miód, olej kokosowy i miód, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.
Granole wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Podawać z jogurtem, mlekiem lub z miodem jako deser.
Francuskie tosty z chleba razowego
Składniki:
1 jajko
3 łyżki mleka
4 kromki chleba razowego
200 g mrożonych jagód
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Kromki chleba namoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na suchej teflonowej patelni z obu stron. Przełożyć do ciepłego piekarnika. Na patelnię wrzucić jagody i podsmażyć przez około 5 minut. Pod koniec dodać miód i wymieszać. Ciepłe jagody ułożyć na tostach.
Kasza jaglana na mleku kokosowym z bakaliami
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
300 ml wody
200 ml mleka kokosowego
2 figi suszone
20 g rodzynek
20 g żurawiny
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka masła
garść migdałów
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Figi, rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez 15min. Odsączyć, figi drobno pokroić. Kaszę zalać wodą i mlekiem kokosowym, dodać bakalie i przyprawy oraz masło. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie posiekać migdały. Po przełożeniu na talerze posypać posiekanymi migdałami. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"