Jak rozpuścić czekoladę, by się nie przypaliła? W mikrofalówce, a może w kąpieli wodnej? Jak rozłożyć cienkie i rzadkie ciasto na blasze? Co zrobić, by ciasto z glazurą nie straciło połysku oraz jak ustrzec się przed zwarzeniem domowego majonezu? Podpowiada w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, który również przygotował kilka smakołyków m.in.: mus czekoladowy z polskimi owocami i kruszonką owsianą, kalafiora z plastrami choriso, jajkiem w koszulce i majonezem domowym, smażoną pietruszkę, a także puree z brokułów z pieczonym kurczakiem.MUS CZEKOLADOWY Z POLSKIMI OWCAMI I KRUSZONKĄ OWSIANĄ
Składniki:
Czekolada gorzka 400g
Śmietanka 30% 800ml
Mieszanka kompotowa 1 opakowanie
Cukier puder 3 łyżki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że miskę z czekoladą umieszczamy
na garnku z gorącą wodą. Garnek nie powinien stać na palniku, woda nie powinna cały czas się gotować. Można to zrobić w mikrofalówce włączając na 10 sekund i za każdym razem dokładnie mieszając czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy w 3 porcjach ubitą śmietanę.
Śmietanę przed ubiciem zawsze trzymaj w lodówce. Owoce polskie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na kilka minut do bardzo gorącego piekarnika.
Składniki na kruszonkę:
Cukier trzcinowy 200g
Masło 50g
Jajka 2szt.
Płatki owsiane 100g
Migdały 50g
Otręby owsiane 3 łyżki
Przygotowanie:
Przepis jest bardzo szybki, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i masę wykładać na papier pergaminowy. Pieczemy w temp. 190 stopni około 10 minut. Mus czekoladowy podajemy z kruszonką i owocami.
POLEWA, KTÓRA ZAWSZE BŁYSZCZY
Składniki:
Żelatyna 25g
Woda 90g
Śmietana 200gr
Cukier 300g
Woda 90g
Żelatynę namoczyć w wodzie.
Kakao 100g
Glukoza 250g
Przygotowanie:
Wszystko razem zagotować. Dodać kakao i glukozę. Wymieszać dokładnie i przetrzeć przez sitko.
Polać ciasto. Trzymając w lodówce ciasto zawsze będzie nam pięknie błyszczeć.
KALAFIOR Z PLASTRAMI CHORISO, JAJKIEM W KOSZULCE I MAJONEZEM DOMOWYM
Składniki na domowy majonez, cytrynowy:
Białka 2szt.
Musztarda dijon 1 łyżka
Skórka z cytryny
Olej 200ml
Sól, pieprz czarny
Cukier 1 łyżka
Sok z 1 cytryny
Choriso w kawałku 250g
Przygotowanie:
Białka miksujemy blenderem z musztardą dijon i skórką z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy małą stróżką olej, nie przerywając ubijania. Do powstałej emulsji dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Choriso kroimy w plastry i wysmażamy
w piekarniku na chrupiąco.
Składniki na puree:
Kalafior młody 2szt.
Seler naciowy 1szt.
Masło klarowane 100g
Ser mascarpone 1 łyżka
Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy w osolonej i z dodatkiem łyżki cukru wodzie. Ugotowanego odstawiamy w ciepłe miejsce. Połowę miksujemy na puree, łączymy z serem mascarpone. Z selera wyjmujemy wewnętrzne listki. Masło rozpuszczamy. Jajka wybijamy do folii wcześniej dając do środka
łyżkę rozpuszczonego masła. Zwijamy i wstawiamy do gotującej się wody.
SMAŻONA PIETRUSZKA
Składniki:
Mąka 3/4 szklanki
Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
Sól,
Białko 1szt.
Sprite 3/4szklanki
Cynamon
Natka pietruszki
Olej Oliwier do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną, sól łączymy razem, dodajemy białko, sprite i mieszamy do
uzyskania jednolitego ciasta jak na naleśniki. W cieście moczymy listki pietruszki i smażymy na rozgrzanym oleju. Kalafiora podajemy na talerzu z kleksami majonezu cytrynowego, jajkami w koszulce i chrupiącą pietruszką.
Następnie zielone warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu wrzucamy zawsze do lodowatej wody z kostkami lodu, dzięki temu zachowają swój śliczny zielony kolor.
PUREE Z BROKUŁÓW Z PIECZONYM KURCZAKIEM
Składniki:
Brokuły 3szt.
Ser mascarpone 4 łyżki
Imbir świeży
Przygotowanie:
Brokuły wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem soli oraz cukru. Po 4 minutach wyjmujemy i wrzucamy do wody z kostkami lodu. Ostudzone miksujemy, na patelni rozpuszczamy ser mascarpone i dodajemy puree. Doprawiamy imbirem.
Kurczak cały 1szt.
Świeża bazylia, tymianek, pietruszka
Olej do pieczenia
Cytryna 2szt.
Liść laurowy
Przygotowanie:
Kurczaka dzień przed pieczeniem wstaw do solanki. Na litr wody dodaj około 50g soli. Innym sposobem na to, aby kurczak smakował dobrze jest nad piersią kurczaka oddzielić skórę od mięsa i
tam włożyć wszystkie zielone świeże zioła. Wnętrze kurczaka wypełnić pokrojoną cytryną wymieszaną z liśćmi laurowymi. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni w termoobiegu. W takiej funkcji piekarnika temp. Powinna być niższa o 30 stopni podczas pieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"