Jeżeli jesteśmy na diecie, możemy jeść makarony pod warunkiem, że nie będziemy ich łączyć z ciężkimi sosami - tak uważa Daniel Kucharski, kucharz Bistro Bordo, który specjalizuje się w kuchni włoskiej.

Łosoś z pomidorkami cherry i rukolą

Składniki (dla 4 osób):
250 g wędzonego łososia
200 g pomidorków cherry
50 g rukoli
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka płynnego miodu
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ocet poplącz z musztardą i miodem, mieszając, wlej oliwę, żeby uzyskać klarowny sos. Rukolę wypłucz i wysusz na papierowym ręczniku. Pomidorki umyj, oderwij szypułki, przekrój na połówki. Wymieszaj rukolę z pomidorkami i połową sosu. Łososia pokrojonego w plastry ułóż na talerzach i polej pozostałym sosem, na środku każdej porcji połóż sałatę. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Makaron z bazylią i świeżymi pomidorami

Składniki (dla 4 osób):
2 gałązki rozmarynu
2 cale ząbki czosnku
500 g pomidorów w polówkach
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka pasty z suszonych pomidorów lub koncentratu pomidorowego
12 liści świeżej bazylii
Sól i pieprz
700 g świeżych lub suszonych kokardek makaronowych (włoskie farfalle)
świeża bazylia do przybrania

Przygotowanie:
Rozmaryn, czosnek i pomidory odwróć miejscem przecięcia do góry i umieść na płaskiej brytanie. Pokrop oliwą i umieść w nagrzanym piekarniku o temp. 140 stopni C, aż na pomidorach zaczną się pojawiać ciemne plamy i pęcherze. Pomidory trzeba ochłodzić, zdjąć skórkę, posiekać i włożyć do garnka. Czosnek wycisnąć i razem z pastą z suszonych pomidorów lub koncentratem włożyć do garnka. Liście bazylii porwać i dodać do pomidorów. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Farfalle ugotować al dente w osolonej wodzie i odlać. Sos pomidorowy powoli podgrzać. Wymieszać makaron z sosem, przełożyć do miski lub na podgrzane talerze. Dekorować bazylią i natychmiast podawać.

Potrawka z kurczaka w sosie cytrynowym z kasza jaglaną

Składniki (dla 4 osób):
400 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
120 g kaszy jaglanej
2 łyżki oleju sojowego
2 łyżki maki kukurydzianej
4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5%
4 szklanki bulionu

Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju sojowego. Pieczarki pokroić na kawałki i również podsmażyć na patelni. Do pieczarek dodać mięso, zalać bulionem i dusić przez około 30 minut na małym ogniu. Jogurt wymieszać z mąką kukurydzianą i sokiem z cytryny i wlać do mięsa. Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Kaszę ugotować w oddzielnym naczyniu i podawać razem z mięsem.

Naleśniki duszone w pomarańczy

Składniki (dla 4 osób):
Ciasto:
2/3 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka chudego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
plus około 400 ml soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Z podanych składników sporządzamy ciasto naleśnikowe. Porcjujemy na lekko rozgrzaną patelnie i smażymy równomiernie z obu stron. Po usmażeniu naleśników składamy je w trójkąty. Następnie do innej głębszej patelni wlewamy sok z pomarańczy i lekko podgrzewamy. Dodajemy wcześniej już zwinięte naleśniki i dusimy odwracając je, co jakiś czas. Naleśniki podajemy, jako deser.

Ziemniaki z wody z trzema twarożkami

Składniki (dla 4 osób):
14 małych ziemniaków
4 opakowania twarożku wiejskiego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
80 g szczypiorku
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć. Jeśli mają gruba skórkę, obrać i gotować, najlepiej na parze. Twarożek podzielić na trzy równe porcje. Jedną część wymieszać z posiekaną w drobną kostkę czerwoną papryką, drugą z czerwona papryką, a trzecią z posiekanym drobno szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi ziołami podać z ziemniakami, które solimy dopiero na talerzu.

Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0