Przepisy kulinarne

Burleskowa słodkość: jabłka w karmelu

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Kasia Kraszewska. Przygotowała kilka gorących i słodkich propozycji w stylu Pin Up Candy: jabłka w karmelu, muffinki z zarodków pszenicy i brokatem, pin-up Candy drink na bazie soku z granatów i eksowny sorbet herbaciany i malinowy.

 

 

 

Jabłka w karmelu

Składniki:
1/2 szklanki cukru
1 kg jabłek
200 ml śmietany 30%
woda

Przygotowanie:
Karmel: do garnka z grubszym dnem wsypujemy 1/2 szklanki cukru i rozpuszczamy go w 1/2 szklanki wody. W razie potrzeby możemy dodać jej nieco więcej. Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Karmel łączymy z 200 ml śmietany. Umyte i osuszone jabłka maczamy w karmelu i pozostawiamy do zastygnięcia

Muffinki z zarodków pszenicy i brokatem

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
1 szklanka zarodków pszenicy
1 łyżka proszku do pieczenia
mrożone wiśnie
masa lukrowa
jadalny brokat

Przygotowanie:
Z białek ubijamy pianę, łączymy z cukrem i innymi składnikami, przekładamy do foremek. Do każdej foremki wkładamy 2 wiśnie, pieczemy 20 min.

Pin-up Candy drink na bazie soku z granatów

Składniki:
1 granat
1 limonka
rum
woda mineralna
suchy lód

Przygotowanie:
Ziarna granatu ugniatamy z limonką, zalewamy rumem i dopełniamy woda mineralną. Dla specjalnego efektu wrzucamy do drinka kostkę suchego lodu. Kieliszek jak do Martini.

Seksowny sorbet herbaciany i malinowy

Składniki:
herbata
sok z cytryny
szczypta soli
cukier

Przygotowanie:
Cukier, sok z malin i mieszankę z herbaty wlewamy do woreczka strunowego. Małe woreczki wrzucamy do dużego woreczka strunowego wypełnionego lodem, Zasypujemy solą i potrząsamy. Uzyskujemy dwa kolory sorbetu - biały i różowy, wykładamy do salaterki, przystrajamy kwiatem i melisą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
93
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0