W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowaliśmy: pieczone jesienne warzywa i orzechowy ryż, pieczony boczek oraz piekielne burgery. Smacznego!


Pieczony boczek
Składniki:
2,5 kg chudego boczku bez kości
1 łyżeczka nasion kopru
1 łyżeczka nasion kolendry
2 gwiazdy anyżu
olej do smażenia
3 łyżki sosu miodowego z czosnkiem
Słodko pikantny sos chili
Sos sojowy

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 240ºC. Boczek ponacinać od strony skóry na krzyż. Natrzeć całość mięsa sosem sojowym. W moździerzu rozetrzeć nasiona kopru, kolendry i jedną gwiazdę anyżu. Odłożyć jedną łyżeczkę do sosu, a resztą natrzeć mięso od strony skóry. Na blaszce do pieczenia ułożyć kratkę z piekarnika, na niej ułożyć boczek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie na blaszkę wlać kubek wody i zmniejszyć temperaturę na 180ºC. Piec kolejne 2 godziny. Boczek pokroić w plasterki i podawać z sosem słodkim chili w bułeczkach hamburgerowych lub bułkach na parze.


Pieczone jesienne warzywa i orzechowy ryż
Warzywa:
1 dynia
2 czerwone cebule
1 biała cebula
2 ziemniaki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
Zioła: tymianek, rozmaryn, szałwia
Oliwa z oliwek
Sos sojowy
Pieprz

Ryż:
200 g dzikiego ryżu
100 g orzechów włoskich
4 łyżki klarowanego masła
1 lampka białego wytrawnego wina
1 litr buliony warzywnego
Słodko pikantny sos chilli
Czosnkowy sos chili

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obrać i pokroić na duże kawałki podobnej wielkości. Ułożyć na dużej płaskiej blasze do pieczenia, obficie skropić oliwą z oliwek. Posypać ziołami i przyprawić solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180ºC. W tym czasie rozgrzać klarowane masło i na małej temperaturze prażyć na nim orzechy. Dodać ryż i przesmażyć całość przez chwilę. Podlać winem, poczekać aż odparuje i dolać bulionu. W ten sposób podlewać bulion aż ryż cały wchłonie i się ugotuje. Upieczone warzywa podawać z ryżem i sosami.

Piekielne burgery
Bułki:
10 g drożdży
1 łyżka cukru
200 ml letniego mleka
1 jajko
450 g mąki pszennej
około 70 g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sezam

Burgery:
600 g antrykotu wołowego
1 papryczka chilli
sos sojowy
1/3 łyżeczki pieprzu

Dodatki:
Sałata lodowa
Korniszony
Słodko pikantny sos chili
Słodki sos chili

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 6-8 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min. W tym czasie zmielić dwukrotnie mięso razem z papryczką chili i przyprawami na grubych oczkach. Mięsa nie ugniatać, nie mieszać tylko uformować okrągłe kotlety najlepiej w stalowych krążkach. Gdy bułki są upieczone.  Usmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron po 1 minutę z każdej. Burgery podawać z ulubionymi dodatkami i sosami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0