Przepisy kulinarne

Burger witariański - jak smakuje?

Czy zastanawialiście się, co dzieje się z żywnością w piekarniku, garnku lub na patelni? Czym jest RAWdieta? O sekretach tej diety rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z propagatorką zdrowego i ekologicznego stylu życia Reni Jusis oraz Pawłem Rumińskim, właścicielem restauracji Raw Organic. Jak przyrządza się burgera witariańskiego?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Zielony koktajl pełen witamin
Składniki:
4 ekologiczne banany
0,5 szklanki strukturyzowanej wody
5 ekologicznego ananasa
garść ekologicznego szpinaku

Przygotowanie:
Wrzucić do blendera i miksować ok 30-50 sekund.

Trufle czekoladowe
Składniki:
60 dkg bio migdałów
20 dkg  bio daktyli
10 dkg bio moreli suszonych na słońcu
3 łyżki surowego kakao bio
woda struktyryzowana

Przygotowanie:
Zmiksować w blenderze migdały na mączkę. Wrzucić do malaksera morele i daktyle, dodać wodę, zmiksować. W misce połączyć kakao, mączkę z migdałów, kakao oraz zmiksowane owoce, wymieszać ,następnie zrobić kulki, które obtaczamy w kakao.

Szarlotka orzechowa
Składniki:
25 dkg orzechów laskowych bio
2 łyżki syropu z agawy bio
0,5 kg orzechów włoskich bio
0,5 kg rodzynek bio
ok 0,5 kg jabłek bio
cytryna

Przygotowanie:
Orzechy zmiksować z rodzynkami na gładką masę, jeśli będzie za gęsta dodać trochę wody, wyłożyć dno tortownicy jedną warstwą, następnie nałożyć jabłka pocięte w plastry, które wcześniej były wymieszane z syropem z agawy, cytryną i opcjonalnie z cynamonem, imbirem, na wierzch zrobić kruszonkę z reszty ciasta. Włożyć do lodówki na godzinę lub pałaszować od razu.

Burger witariański
Składniki:
2 szt. chlebka buraczkowo-cukiniowego
1 mała bio czerwona cebula
1 duża bio czerwona papryka
1 średni bio czerwony pomidor
0,5 szkl.  bio nasion dyni
0,5 bio jabłka bez pestek
0,5 szkl. bio nasion ze słonecznika
0,25  szkl bio siemienia lnianego
kotlet z warzyw suszony
ząbek bio czosnku
świeże bio zioła do smaku: bazylia, tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn
bio przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól

Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza siemieniem lnianym blendujemy w vita-mixie lub w high speed blenderze na prawie gładką masę, dodajemy siemię lniane i mieszamy łyżką, formujemy burgery i wkładamy do dehydratora na ok 8-10h (do uzyskania pożądanej miękkości - stopnia wysuszenia), z jednej proporcji powinno wyjść ok 8 burgerów.
Chlebki smarujemy z jednej strony śmietankowym serkiem z nerkowców, kładziemy sałatę, następnie burgera, smarujemy keczupem raw, kładziemy ulubione warzywa (bio pomidor, ogórek kiszony, zielony, paprykę czerwoną, zieloną, kiełki itp)

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0