A dziś w kuchni pieczywo! Zainspirowani artykułem "Gdy dom pachnie chlebem" postanowiliśmy zachęcić naszych widzów do pieczenia własnych chrupiących bułeczek – na słodko i na ostro. Bułeczki w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała Małgorzata Przedrzymirska. Rozpoczynamy etap półfinałowy Gotuj o wszystko. Spośród 18 kobiet wyłoniliśmy 6 uczestniczek, które w diabelskiej kuchni Andrzeja Polana zawalczą o wejście do wielkiego finału konkursu. Przed uczestniczkami cztery dni zmagań, podczas których zaskoczymy je licznymi kulinarnymi zadaniami oraz specjalnymi gośćmi, którzy wraz z Maciejem Nowakiem będą oceniać pomysłowość naszych Pań. Emisja pięciu specjalnych odcinków już od 3 maja.
Norweskie bułeczki cynamonowe
Składniki na 20 bułeczek:
600 g mąki pszennej
100 g cukru (dałam 70 g, wg mnie tyle wystarczy)
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła
150 g cukru (dałam 120 g)
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę:
1 jajko
Przygotowanie:
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. Jednocześnie wymieszać w naczyniu wszystkie składniki nadzienia. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiego rulonu. Ostrym nożem pokroić rulon na 2 cm kawałki. Powstałe ślimaki ułożyć częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230 oC, jeśli będą zbyt szybko 'łapać' kolor - przykryć od góry folia aluminiową.
Bajgle
Składniki na 10 sztuk:
500 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru (1 + 1)
1 łyżeczka soli
11 łyżeczki suchych drożdży
300 ml wody
1 żółtko do glazury
3 łyżki ziaren do posypania (mak, sezam, siemię lniane)
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, drożdże. Wlać wodę i wyrobić ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie zrobić w kulce palcem otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami). Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia. Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami (sezam, mak, siemię lniane). Piec w temperaturze 200 o C przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.
Szafranowe bułeczki z twarożkiem
Składniki:
100 g masła lub margaryny
500 ml mleka
50 g drożdży
250 g twarożku (zmielonego)
1 g szafranu
150 g cukru
1/2 łyżeczki soli
około 1,1 - 1,2 kg mąki pszennej
1 jajko (do posmarowania)
Przygotowanie:
Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni. Drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać mleko z tłuszczem, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać twarożek, szafran, cukier, sól, większą część mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać dodając resztę mąki. Z gotowego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie (około 3 mm), blisko lecz nie ściśle. Nakryć bułeczki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 min w temp. 200 stopni (w dolnej części piekarnika, jeśli piekarnik jest z termoobiegiem). Kiedy wystygną porozdzielać.
Placki Naan (chlebki indyjskie)
Składniki ciasta:
mąka
drożdże
sklarowane masło
oliwa z wytłoczyn lub olej roślinny
sól, cukier
ciepła woda z mlekiem
Na wierzch chlebków:
czarnuszka
liście świeżej kolendry
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn o konsystencji gęstej śmietany (cukier, drożdże, ciepłe mleko z wodą i odrobina mąki). Pozostawić do wyrośnięcia ok. 10 min. Następnie dodać mąkę, sklarowane masło i oliwę, wyrobić na gładkie i miękkie ciasto. Na blasze z papierem do pieczenia uformować podłużne placki o długości ok. 15-20 cm. Posmarować każdy masłem ghee, posypać czarnuszką i kolendrą. Pozostawić na jakieś 20 min. do wyrośnięcia. Następnie piec w nagrzanym do 250 stopni piekarniku do lekkiego zrumienienia. Tuż po wypieczeniu można dodatkowo posmarować je sklarowanym masłem.
Źródło: www
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"