Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

Brukselka? Pycha!
Jasiek Kuroń odczarowuje brukselkę. Dania z tą małą kapustą mogą być wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak przygotować zapiekankę, kremową zupę, gulasz oraz chałkę z karmelizowaną brukselką.

Ziemniaki gratin z brukselką i porem

Składniki na ziemniaki gratin z brukselką i porem

  • 4 ziemniaki pokrojone w plastry
    • 2 pory posiekane w cienkie plastry
      • 2 garście brukselki
        • 2 łyżki oliwy
          • 4 ząbki czosnku - płatki, kilka gałązek świeżego tyminaku
            • sól, pieprz
              • 50 g masła
                • 50 g mąki pszennej
                  • 800 ml mleka
                    • 200 ml śmietany 30%
                      • ½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
                        • 70 g startego sera typu parmezan
                          • ½ płaskiej łyżeczki soli
                            • ½ płaskiej łyżeczki białego pieprzu

                              Jak przygotować ziemniaki gratin z brukselką i porem?

                              1. Ziemniaki zalej zimną, osoloną wodą i gotuj przez 3 minuty. Wystudź.
                                1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Brukselki i pory wymieszaj z oliwą, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
                                  1. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj do momentu, kiedy ta nie zacznie się rumienić. Wlej mleko oraz śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj sól, pieprz, gałkę oraz starty ser.
                                    1. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ziemniaki, pora i brukselki. Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika na 15 – 20 minut.

                                      Kremowa zupa z łososiem, porem i brukselką podana z oliwą koperkowo-szczypiorową

                                      Składniki na kremową zupę z łososiem, porem i brukselką

                                      • 2 łyżki masła
                                        • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                                          • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
                                            • 6 liści laurowych
                                              • 6 ziaren ziela angielskiego
                                                • 2 litry bulionu
                                                  • garść startej włoszczyzny
                                                    • 2 posiekane pory
                                                      • 400 g brukselki
                                                        • 200 topionego sera typu ementaler
                                                          • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
                                                            • 400 g łososia pokrojone w 1 cm kostkę
                                                              • 50 ml oliwy ziołowej

                                                                Jak przygotować kremową zupę z łososiem, porem i brukselką?

                                                                1. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i smaż mieszając przez 3 minuty.
                                                                  1. Wlej bulion i dodaj pozostałe warzywa, poza ziemniakami oraz ser topiony. Gotuj 10 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości. Na koniec dodaj łososia, kiedy po wrzuceniu ryby woda ponownie się zagotuje, wyłącz gaz.
                                                                    1. Serwuj ze śmietaną i oliwą ziołową.

                                                                      Gulasz z brukselką i warzywami korzennymi w sosie w sosie z ciemnego pieczywa

                                                                      Składniki na gulasz z brukselką i warzywami korzennymi

                                                                      • 2 łyżki oleju
                                                                        • 400 g karkówki pokrojonej w 1,5 cm kostkę
                                                                          • 1 duża cebula posiekana w kostkę
                                                                            • 4 ząbki czosnku
                                                                              • 8 liści laurowych
                                                                                • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                                                  • ½ łyżeczki ziaren kminku
                                                                                    • 1 marchewka pokrojona w kostkę
                                                                                      • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
                                                                                        • ¼ selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
                                                                                          • 300 g brukselki
                                                                                            • 2 łyżki mąki pszennej
                                                                                              • 700 ml gorącego bulionu
                                                                                                • 3 kromki chleba żytniego/razowego
                                                                                                  • łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                                                    • łyżka otartego majeranku
                                                                                                      • łyżka zielonej czubrycy
                                                                                                        • 2 łyżki musztardy
                                                                                                          • łyżeczka koncentratu
                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                              Jak przygotować gulasz z brukselki i warzyw korzennych?

                                                                                                              1. Mięso posól i popieprz. Na rozgrzanym oleju usmaż je na złoty kolor.
                                                                                                                1. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj pozostałe warzywa i duś przez parę minut. Oprósz całość mąką i dobrze rozmieszaj. Wlej ciepły bulion i dodaj porwany na kawałki chleb. Zamieszaj i dopraw czubrycą, majerankiem i pieprzem ziołowym.
                                                                                                                  1. Duś pod przykryciem (możesz podlewać bulionem lub wodą, aby gulasz nie przywarł). Na koniec dopraw musztardą, koncentratem, solą i pieprzem.

                                                                                                                    Chałka serwowana z karmelizowaną brukselką, majonezem tymiankowo – czosnkowym i orzechami laskowymi

                                                                                                                    Składniki na chałkę z karmelizowaną brukselką

                                                                                                                    • 6 grubszych pajd chałki
                                                                                                                      • łyżka masła klarowanego
                                                                                                                        • 20 brukselek
                                                                                                                          • 2/3 szklanki majonezu
                                                                                                                            • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
                                                                                                                              • przeciśnięty ząbek czosnku
                                                                                                                                • łyżka ostrego sosu chili
                                                                                                                                  • garść orzechów laskowych
                                                                                                                                    • 4 łyżki startego sera cheddar

                                                                                                                                      Jak przygotować chałkę z karmelizowaną brukselką?

                                                                                                                                      1. Na suchej patelni zrób tosty z chałki. Na rozgrzane masło wyłóż pokrojone w połówki brukselki i smaż na rumiano z każdej strony. Majonez połącz z tymiankiem, czosnkiem i ostrym sosem.
                                                                                                                                        1. Na suchej patelni upraż orzechy.
                                                                                                                                          1. Na kawałek chałki wyłóż brukselki, dodaj majonez i ciepłe uprażone orzechy. Całość posyp startym cheddarem.

                                                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                                                            Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny

                                                                                                                                            Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

                                                                                                                                            Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                                                                            Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości