Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: roladki z indyka z młodymi warzywami, ciepłą sałatkę z ogórka, letnie warzywa z lekkim majonezem, botwinka na ostro z bryndzą i tordu z kiełbasą krakowską. Roladki z indyka z młodymi warzywami
Składniki:
1 filet z indyka (około 500 g)
4 młode marchewki
1 pęczek szpinaku
sól i pieprz
olej
Ciepła sałatka z ogórka
Składniki:
2 ogórki
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Filet pokroić na cienkie kotlety. Każdy przyprawić solą i pieprzem. Marchewki obrać i pokroić w cienkie długie zapałki. Na każdy z plastrów nałożyć po kilka liści szpinaku, na wierzch zapałki z marchewek i zwinąć. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia można dodać pozostały szpinak pokrojony w paski. W tym czasie umyć ogórki, wybrać łyżką nasiona, pokroić w 1 cm półksiężyce i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z łyżką oleju przez 2-3 minuty. Do ciepłych ogórków dodać musztardę, drugą łyżkę oleju i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatka: marchewka, pomarańcza, awokado
Składniki:
2 pomarańcze
3 marchewki
2 duże garście rukoli
2 awokado
3 łyżki oleju
1 szalotka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomarańcze dobrze wyszorować i otrzeć pomarańczową cześć skórki. Szalotkę drobno posiekać i podgrzać razem z olejem na wolnym ogniu, aż olej się zaromatyzuje. Pod koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze obrać i wyciąć z pomiędzy błon cząstki i dodać je do miski. Marchewki przekroić wzdłuż na połówki i przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć w paski, dodać do pomarańczy. Z awokado usunąć pestkę, wybrać ze skórki i pokroić w cząstki o podobnej wielkości co pomarańcze, dodać do miski. Dodać listki rukoli, olej. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Letnie warzywa z lekkim majonezem
Składniki:
Sos:
4 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku, rozgniecione
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 żółtko
100 ml oleju
Warzywa:
młoda marchew, ogórek, rzodkiewka
Przygotowanie:
Do słoika włożyć wszystkie składniki na sos i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, aż powstanie jednorodny gęsty sos przelać do kilku niskich szklanek. Warzywa umyć i pokroić w grube słupki, rzodkiewkę przekroić na połowę. Włożyć do szklanek z sosem i podawać.
Botwinka na ostro z bryndzą
Składniki:
4 ząbki czosnku
1 cebula
4 łyżki oleju
3-4 pęczki botwinki
sól i pieprz
garść pestek dyni
100 g bryndzy
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Czosnek i cebule podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekaną botwinkę. Smażyć przez chwilę, by botwinka się podgrzała ale nie straciła jędrności. Przyprawić sola i pieprzem. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Posypać po botwince, a na wierzchu posypać pokruszoną bryndzą. Całość skropić pozostałym olejem i octem balsamicznym.
Tordu z kiełbasą krakowską
Składniki:
450 ml letniej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
350 g mąki pełnoziarnistej (około 2 szklanki)
1 łyżeczka soli
100 g kiełbasy krakowskiej suchej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Mąki i sól wymieszać ze sobą i dodać do wody z drożdżami. Wymieszać, następnie zagniatać na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto się klei, należy podsypać mąką. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z części ciasta rozwałkować na prostokąt (około 20 x 10 cm) o grubości 2 cm. Każdy z placków posypać pokrojoną drobno kiełbasą i pieprzem. Zwinąć jak roladę. Zlepić w miejscu łączenia i rolować, aż powstaną wałki o długości około 65 cm. Kantem dłoni podzielić wałek na połowę. Złożyć na połowę i spleść. Bochenki ułożyć na blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Piec około 30 minut, aż bochenki będą rumiane
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"