Nadchodzi jesień, a wraz z nią wyczekiwane… grzybobranie! Niezależnie od tego, jak doświadczonym grzybiarzem jesteś, warto nieustannie poszerzać swoją wiedzę.
Podpowiadamy, jak rozpoznać i jak przyrządzić borowik ceglastopory, aby delektować się jego smakiem na długo! Również zimą – suszenie borowika ceglastoporego to doskonała propozycja dla każdego smakosza tych niezwykłych grzybów!
Wiele osób podczas grzybobrania zastanawia się, w jaki sposób skutecznie rozpoznać grzyby jadalne i jak rozróżnić je od tych, które mogą nam zaszkodzić. Dobrzy grzybiarze mają swoje sposoby – sprawdzają typ blaszki, a często wystarczy im jeden rzut oka, aby stwierdzić, że dany grzyb jest w porządku i można wrzucić go do koszyka. Niemniej jednak osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z grzybobraniem, nie zawsze potrafią odróżnić borowik ceglastopory od borowika szatańskiego. Jaka jest różnica między borowikiem ceglastoporym a szatańskim ? Pojawia się tu dość spory problem, ponieważ borowik ceglastopory ma charakterystyczne, czerwone zabarwienie trzonu i porów – z tego powodu jest rzadko zbierany przez grzybiarzy, ponieważ łatwo pomylić go z borowikiem szatańskim, który również ma tego rodzaju czerwone zabarwienie. Borowik szatański jest jednak silnie trujący – jeśli chcesz uniknąć pomyłki, warto wybrać się na grzybobranie z osobą doświadczoną, która rozwieje Twoje ewentualne wątpliwości, dotyczące tego, czy dany grzyb to borowik ceglastopory czy szatański .
Borowik ceglastopory może być jednak bardzo smaczny – wielu smakoszy ceni sobie smak tego grzyba po obróbce termicznej. Borowik ceglastopory występuje jedynie w Europie oraz, co ciekawe, w Japonii. W Polsce jest to grzyb pospolity, pojawiający się w lasach iglastych aż do późnej jesieni. Warto wiedzieć, że częściej występuje on w górach niż na terenach nizinnych. Borowika ceglastoporego spotkać można w pobliżu drzew, takich jak lipa, dąb, buk, świerk i jodła. Osoby, które pasjonują się zbieractwem grzybów, z pewnością wiedzą, że borowik żonkilowy znajduje się na czerwonej liście gatunków, którym grozi wymarcie – jeśli znajdziesz taki grzyb, lepiej go nie zbieraj.
Udało się – masz już spory koszyk grzybów, a wśród nich znajduje się borowik ceglastopory. I to nie jeden! Jako dumny posiadacz takiego zbioru z pewnością zaczynasz myśleć o tym, jak przyrządzić borowik ceglastopory i resztę grzybów, aby móc wydobyć z nich to, co najlepsze i delektować się ich smakiem. W końcu kto z nas nie przepada za grzybami? To taki sam jesienny przysmak jak chociażby śliwki, a bez nich nie może obyć się żaden deser – szczególnie we wrześniu! Najlepsze przepisy na borowik ceglastopory znaleźć można na stronach czy w programach dobrych kucharzy.
Jeżeli dysponujesz sporą ilością grzybów to możesz przygotować np. zupę borowikową – sycąca, aromatyczna, będzie po prostu pyszna! Borowik ceglastopory sprawdzi się tutaj doskonale. Inny przepis na borowik ceglastopory to kapusta z grzybami – z dodatkiem żeberek stanie się naprawdę solidnym obiadem. W sam raz po całym dniu wędrówki po lesie! Wiele osób twierdzi, że borowik ceglastopory w marynacie wygrywa ze wszystkimi innymi grzybami – smak tego grzyba doskonale komponuje się z kwaśnym octem i ostrymi przyprawami. Jeśli lubisz grzyby w marynacie, warto przygotować w ten sposób właśnie borowika ceglastoporego.
Doskonałą metodą przygotowania borowika ceglastoporego jest suszenie . Jak suszyć borowik ceglastopory? Tak jak każdy inny grzyb – wystarczy nawlec go na nitkę, a większe grzyby pokroić, rozwiesić w suchym i ciepłym miejscu i czekać, aż wyparuje z nich cała woda. Suszony borowik ceglastopory warto umieścić w słoiku i postawić w domowej spiżarni – z pewnością sięgniesz po niego jesienią, gdy najdzie Cię ochota na potrawy z borowika ceglastoporego lub przed świętami, gdy będziesz przygotowywać zupę grzybową.
Borowik ceglastopory to grzyb, który budzi wiele obaw, jednak warto się do niego przekonać. Odpowiednie przygotowanie merytoryczne przed pójściem do lasy pozwoli Ci z łatwością odróżnić borowik ceglastopory od szatańskiego , a także od ponurego. Borowik ceglastopory uwodzi nie tylko smakiem, ale też – w gruncie rzeczy – swoją intensywną barwą. A zatem pora na grzybobranie i poznanie się bliżej z niezwykłym borowikiem ceglastoporym!