Przepisy kulinarne

Bomba witaminowa

W każdy poniedziałek w kuchni Dzień Dobry TVN gościmy aktorkę Monikę Mrozowską i jej męża Macieja Szaciłło. Nasi kucharze tym razem przygotowali potrawy, które są prawdziwą bombą witaminową.

Barszcz ukraiński

Składniki:


1 średnia marchewka


1 średnia pietruszka


1 małego selera


1 mały por


4 ząbki czosnku


2 średnie buraki


2 średnie ziemniaki


1 puszki czerwonej fasoli


malutki koncentrat pomidorowy


1/3 szklanki oliwy z oliwek


sól i czarny pieprz do smaku


1 i 1 l wody


sok z 1 cytryny



Przygotowanie:


Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku. Gdy się lekko przyrumienią dorzucamy pokrojoną w cienkie plasterki pietruszkę oraz selera. Po 3-5 minutach dorzucamy pokrojonego pora oraz cienkie plasterki marchewki. Całość mieszamy i dusimy pod pokrywką na małym gazie kolejne 3-5 minut. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy obrane i starte na tarce buraki oraz pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Tuż przed podaniem można dodać śmietanę. Barszcz jest najlepszy następnego dnia.



Kotlety z zielonego groszku z pieczoną marchewką i pietruszką

Składniki:


200 g zielonego groszku (np. mrożonego)


2 małe ugotowane ziemniaki


100 g białego twarogu


garść liści bazylii


3 łyżki mąki grochowej


1 łyżeczki soli


olej ryżowy do smażenia



Przygotował:


Wszystkie składniki ( poza olejem ;-) miksujemy ze sobą w blenderze. Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Podajemy z pieczona marchewką i pietruszką.



Składniki:


3 duże marchewki


3 duże pietruszki


łyżka rozmarynu


łyżeczka soli kamiennej


1 szklanki oliwy z oliwek



Pzygotował:


Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 4-centymetrowe odcinki. Wrzucamy do miski z oliwą, rozmarynem i solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie wyrzucamy na brytfankę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut.



Koktajl mineralny

Składniki:


1 pałeczka selera naciowego


1 czerwona papryka


1 l passaty pomidorowej ( włoski rzadki sos pomidorowy)


2 ząbki czosnku


kilka listków kolendry


kawałek imbiru (wielkości kciuka)


2 pietruszki


szczypta pieprzu cayenne


sól do smaku



Przygotowanie:


Z pietruszek w sokowirówce wyciskamy sok, który miksujemy w blenderze z sosem pomidorowym, pokrojoną papryką i selerem naciowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku, startym na tarce imbirem, poszatkowanymi listkami kolendry i pieprzem cayenne. Solimy do smaku i ozdabiamy świeżymi listkami kolendry.



Sałatka z rukoli

Składniki:


150 g rukoli


garść żurawiny


1 duża słodka gruszka


1/3 szklanki oliwy z oliwek


2 łyżeczki musztardy sarepskiej


2 łyżeczki miodu wielokwiatowego


sok z 1 cytryny


50 g kiełków lucerny



Przygotowanie:


Musztardę mieszamy z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Rukolę mieszamy z żurawiną, na sałacie układamy plastry gruszki oraz kiełki lucerny. Całość polewamy sosem musztardowym.



Multiwitamina

Składniki:


4 kiwi


1 awokado


1 łyżka miodu


sok z 1 limonki



Przygotowanie:


Miksujemy wszystkie składniki w blenderze na jednolity mus.



Kulki z orzechów brazylijskich i suszonych moreli

Składniki:


1 szklanka suszonych moreli


1 szklanka orzechów brazylijskich



Przygotowanie:


Orzechy brazylijskie mielimy w blenderze. Wsypujemy poszatkowane morele i całość mielimy na kleistą masę. Formujemy małe kulki wielkości czekoladki z bombonierki.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0