
Gofry ziołowe, hot-dog z maślanego brioche, spaghetti carbonara - każde, nawet najprostsze danie zyska na smaku dzięki dodaniu boczku. Zobacz, jak pomysłowo potrafi go w naszej kuchni wykorzystać Sebastian Olma.
Gofry ziołowe z musem avocado, salsą pomidorową i wędzonym boczkiem
Składniki na gofry ziołowe z musem avocado:
Ciasto na gofry:
- mąki pszennej - 250g
- mleko - 220 ml
- proszek do pieczenia - łyżka
- sól - łyżka
- cukier - łyżka
- klarowane masło - 100 g
- jajka - 2 szt.
- posiekane świeże zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki, oregano) - 100 g
- posiekany prażony boczek - 100 g
Pozostałe składniki:
- dojrzałe, miękkie avocado - 3 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- marynowany imbir - 50 g
- zielona pasta curry - łyżka
- limonka - 2 szt.
- oliwa z oliwek - 50 ml
- pomidorki koktajlowe - 500 g (żółte i czerwone)
- sól, pieprz po małej łyżce
- czerwona cebula - 2 szt.
- szczypiorek - pęczek
- orzeszki pinii - 50 g
- oliwki zielone - 100 g
- boczek Morliny Wędzony w plastrach - 250 g
- sałata rzymska młoda
Jak przygotować gofry ziołowe z musem avocado?
Ciasto na gofry: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekane zioła oraz prażony boczek. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę aby wystygło.
Dojrzałe avocado rozgnieć za pomocą widelca w misce, dodając do niego posiekany czosnek, marynowany imbir, zieloną pastę curry, sok z limonki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki przykryte papierem lub folią, aby nie ściemniało.
Pomidory koktajlowe pokrój na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, posiekaną czerwoną cebulę, szczypiorek, prażone orzeszki pinii i kawałki oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Plastry boczku rozłóż na blaszkę z pergaminem, jeden obok drugiego aby się nie posklejały przy pieczeniu. Wstaw do piekarnika na 25 minut do temp. 160 st. C. Na gofrze rozsmaruj pastę z avocado, ułóż kawałki sałaty rzymskiej, dodaj salsę pomidorową i kawałki pieczonego boczku.
"Hot-dog" z maślanego brioche z prażonym bekonem, serem mozzarella i i domowej roboty sosem pomidorowym
Składniki na "hot-doga" z maślanego brioche z prażonym bekonem:
Sos pomidorowy:
- czerwona cebula - 250 g
- czosnek - 5 ząbków
- chili czerwone
- pomidory pokrojone z kostkę - 1 kg
- ocet balsamiczny di modena - 50 ml
- cukier biały - 2 duże łyżki
- kolendra - mały pęczek
- mąka pszenna - 200 g
- sól - łyżka
- cukier - 25 g
- masło miękkie - 100 g
- drożdże suche - 20 g
- woda - 30 ml
- jajka - 40 g
- żółtka jajek - 20 g
- tymianek posiekany - 40 g
- boczek Morliny Wędzony w plastrach - 300 g
- orzeszki laskowe - 100 g
- świeże zioła
Jak przygotować "hot-doga" z maślanego brioche z prażonym bekonem?
Sos pomidorowy: podsmaż w garnku posiekaną czerwoną cebulę czosnek, chili na złoty kolor, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i duś na małym ogniu tak długo, aż płyn nie odparuję a całość zgęstnieje. Dopraw sos do smaku octem balsamicznym, cukrem i posiekaną kolendrą. Gotowy sos odstaw od ostygnięcia.
Ciasto na brioche: suszone drożdże rozpuść w wodzie. Jajka i żółtka lekko wymieszaj w misce za pomocą rózgi. W misce wymieszaj wszystkie suche przyprawy, dodaj do nich rozpuszczone drożdże i stopniowo dodaj rozmieszane wcześniej jajka. Po wymieszaniu masy zacznij dodawać od niej masło i posiekany tymianek. Zostaw masę na około godzinę, aby urosło, następnie podziel na porcje po około 75 g i przełóż je do jednorazowym metalowych pojemników do wypiekania, aby ciasto jeszcze urosło.
Gdy ciasto urośnie natnij lekko jego środek, włóż do środka ser mozzarela i kawałki boczku. Posmaruj za pomocą pędzla z góry i wstaw do piekarnika na 12 minut do 185 st. C.
Wyjmij i po 5 minutach wyjmij bułkę z formy. Przetnij na dwie części, ułóż na górę sos pomidorowy, posyp prażonymi orzeszkami laskowymi i udekoruj ziołami.
Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem parmezanem
Składniki na spaghetti carbonara:
- boczek Morliny Wędzony w plastrach - 200 g
- żółtka - 4 szt.
- mielony czarny pieprz - łyżka
- słodka śmietana 36 proc. - 150 ml
- parmezan tarty - 100 g
- makaron spaghetti - 200 g
- natka pietruszki - mały pęczek
Jak przygotować spaghetti carbonara?
Boczek posiekaj w cienkie paski, podsmaż na patelni ze szczyptą soli, aż będzie chrupki. W metalowej misce wymieszaj żółtka, czarny mielony pieprz, słodką śmietanę i tarty parmezan.
W dużym garnku gotuj makaron spaghetti przez około 7-8 minut, ugotowany makaron odcedź i przełóż na patelnie z prażonym bekonem. Duś makaron około 1-2 minut na patelni aż „wciągnie” cały smak z boczku.
Makaron wraz z boczkiem przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotową porcje makaronu przełóż na talerz.
Zobacz też:
Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy
Artykuł sponsorowany





