Materiał promocyjny

Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Gofry ziołowe, hot-dog z maślanego brioche, spaghetti carbonara - każde, nawet najprostsze danie zyska na smaku dzięki dodaniu boczku. Zobacz, jak pomysłowo potrafi go w naszej kuchni wykorzystać Sebastian Olma.

Gofry ziołowe z musem awokado, salsą pomidorową i wędzonym boczkiem

Składniki na gofry ziołowe z musem awokado:

Ciasto na gofry:

  • mąki pszennej - 250g
    • mleko - 220 ml
      • proszek do pieczenia - łyżka
        • sól - łyżka
          • cukier - łyżka
            • klarowane masło - 100 g
              • jajka - 2 szt.
                • posiekane świeże zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki, oregano) - 100 g
                  • posiekany prażony boczek - 100 g

                    Pozostałe składniki:

                    • dojrzałe, miękkie awokado - 3 szt.
                      • czosnek - 3 ząbki
                        • marynowany imbir - 50 g
                          • zielona pasta curry - łyżka
                            • limonka - 2 szt.
                              • oliwa z oliwek - 50 ml
                                • pomidorki koktajlowe - 500 g (żółte i czerwone)
                                  • sól, pieprz po małej łyżce
                                    • czerwona cebula - 2 szt.
                                      • szczypiorek - pęczek
                                        • orzeszki pinii - 50 g
                                          • oliwki zielone - 100 g
                                            • boczek Morliny Wędzony w plastrach - 250 g
                                              • sałata rzymska młoda

                                                Sposób przygotowania gofrów ziołowe z musem awokado

                                                1. Ciasto na gofry: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekane zioła oraz prażony boczek. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę aby wystygło.
                                                  1. Dojrzałe awokado rozgnieć za pomocą widelca w misce, dodając do niego posiekany czosnek, marynowany imbir, zieloną pastę curry, sok z limonki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki przykryte papierem lub folią, aby nie ściemniało.
                                                    1. Pomidory koktajlowe pokrój na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, posiekaną czerwoną cebulę, szczypiorek, prażone orzeszki pinii i kawałki oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                      1. Plastry boczku rozłóż na blaszkę z pergaminem, jeden obok drugiego aby się nie posklejały przy pieczeniu. Wstaw do piekarnika na 25 minut do temp. 160 st. C. Na gofrze rozsmaruj pastę z awokado, ułóż kawałki sałaty rzymskiej, dodaj salsę pomidorową i kawałki pieczonego boczku.

                                                        Zobacz też:

                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości