Bób. W zupie i w sałatce

W kuchni Dzień Dobry TVN króluje dziś bób. Piotr Kucharski zaproponował pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku, kurczaka z z sałatką z bobu, zupę ziemniaczaną z bobem, a na deser ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami.

Pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku

Składniki:

500 g bobu

0,5 łyżeczki soli

Świeżo mielony pieprz

Oliwa z oliwy

5 ząbków czosnku

Listki tymianku

Sos:

2 łyżki majonezu

1 łyżka kwaśnej śmietany

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Bób wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Posypać listkami tymiankiem. Dorzucić ząbki czosnku w łupinach. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-17 minut. Po upieczeniu wyjąć ząbki czosnku, wyjąć z łupin i rozdusić widelcem. Wymieszać z majonezem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Bób podawać ciepły z sosem.

Kurczak kukurydziany z sałatką z bobu

Składniki:

1 kurczak kukurydziany

Sól i pieprz

5 ząbków czosnku

10 gałązek tymianku

3 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka:

1 kg bobu

2 cukinie

15 suszonych pomidorów

2 duże pomidory malinowe

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

1 ząbek czosnku

Świeże liście bazylii

Cytryna

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Czosnek obrać i drobno posiekać, posypać solą i rozetrzeć na pastę. Wymieszać z pieprzem , listkami tymianku i oliwą z oliwek, wymieszać. Pastą natrzeć kurczaka i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160º i piec 1 godzinę. W tym czasie ugotować i obrać bób. Cukinię pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać bób, pokrojone suszone pomidory oraz świeże. Chwilę podsmażyć, doprawić sola i pieprzem oraz świeżym czosnkiem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać listkami bazylii. Kurczaka wyporcjować i podawać z sałatką.

Zupa ziemniaczana z bobem

Składniki:

1 cebula

3 łyżki masła

1 kg młodych ziemniaków

1,5 litra wywaru warzywnego

200 g mascarpone

Sól i pieprz

Sok z cytryny

Dodatki:

1 cebula

5 ząbków czosnku

500 g bobu

1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebulki i podsmażyć razem przez chwile. Podlać całość wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mascarpone i zmiksować na gładką masę, przyprawić pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. W czasie jak ziemniaki się gotują ugotować bób i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na patelni. Dodać obrany bób. Całość poddusić na koniec dodać posiekany szczypiorek. Zupę wlać do miseczek. Wierzch posypać bobem z dodatkami.

Ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami

Składnik:

Kruszonka:

120 g masła

100 g cukru

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

200 g mąki pszennej

1 żółtko

Ciasto:

150 ml mleka

30 g drożdży

150 g cukru trzcinowego

3 jajka

2 żółtka

150 g masła

600 g mąki pszennej

200 g agrestu

200 g czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

Składniki na kruszonkę z wyjątkiem żółtka wymieszać ze sobą, dodać żółtko i wymieszać. Całość pokruszyć i wstawić do lodówki.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać jajka i żółtka. Dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać a następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto w misce (ciasto będzie się kleić do rąk). Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przełożyć na dużą blaszkę do pieczenia (25x35 cm). Ponownie przykryć folią i odstawić na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości