Przepisy kulinarne

Bób. W zupie i w sałatce

W kuchni Dzień Dobry TVN króluje dziś bób. Piotr Kucharski zaproponował pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku, kurczaka z z sałatką z bobu, zupę ziemniaczaną z bobem, a na deser ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami.

Pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku

Składniki:
500 g bobu
0,5 łyżeczki soli

Świeżo mielony pieprz
Oliwa z oliwy
5 ząbków czosnku
Listki tymianku

Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Bób wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Posypać listkami tymiankiem. Dorzucić ząbki czosnku w łupinach. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-17 minut. Po upieczeniu wyjąć ząbki czosnku, wyjąć z łupin i rozdusić widelcem. Wymieszać z majonezem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Bób podawać ciepły z sosem.

Kurczak kukurydziany z sałatką z bobu

Składniki:
1 kurczak kukurydziany
Sól i pieprz
5 ząbków czosnku
10 gałązek tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka:
1 kg bobu
2 cukinie
15 suszonych pomidorów
2 duże pomidory malinowe
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
1 ząbek czosnku
Świeże liście bazylii
Cytryna

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Czosnek obrać i drobno posiekać, posypać solą i rozetrzeć na pastę. Wymieszać z pieprzem , listkami tymianku i oliwą z oliwek, wymieszać. Pastą natrzeć kurczaka i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160º i piec 1 godzinę. W tym czasie ugotować i obrać bób. Cukinię pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać bób, pokrojone suszone pomidory oraz świeże. Chwilę podsmażyć, doprawić sola i pieprzem oraz świeżym czosnkiem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać listkami bazylii. Kurczaka wyporcjować i podawać z sałatką.

Zupa ziemniaczana z bobem

Składniki:
1 cebula
3 łyżki masła
1 kg młodych ziemniaków
1,5 litra wywaru warzywnego
200 g mascarpone
Sól i pieprz
Sok z cytryny

Dodatki:
1 cebula
5 ząbków czosnku
500 g bobu
1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebulki i podsmażyć razem przez chwile. Podlać całość wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mascarpone i zmiksować na gładką masę, przyprawić pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. W czasie jak ziemniaki się gotują ugotować bób i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na patelni. Dodać obrany bób. Całość poddusić na koniec dodać posiekany szczypiorek. Zupę wlać do miseczek. Wierzch posypać bobem z dodatkami.

Ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami

Składnik:

Kruszonka:
120 g masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
200 g mąki pszennej
1 żółtko

Ciasto:
150 ml mleka
30 g drożdży
150 g cukru trzcinowego
3 jajka
2 żółtka
150 g masła
600 g mąki pszennej
200 g agrestu
200 g czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:
Składniki na kruszonkę z wyjątkiem żółtka wymieszać ze sobą, dodać żółtko i wymieszać. Całość pokruszyć i wstawić do lodówki.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać jajka i żółtka. Dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać a następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto w misce (ciasto będzie się kleić do rąk). Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przełożyć na dużą blaszkę do pieczenia (25x35 cm). Ponownie przykryć folią i odstawić na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
92
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0