Blok czekoladowy to symbol czasów, kiedy nie można było dostać czekoladowych deserów. Przepis na blok czekoladowy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani wielu składników. Z reguły przygotowywany jest z mleka w proszku, kakao i masła.Blok czekoladowy nie zawsze musi smakować tak samo. Przepis można modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami. Można nawet przygotować blok czekoladowy fit (bez cukru i masła). Ciekawą propozycją jest też biały blok czekoladowy, np. z pistacjami i żurawiną.
Blok czekoladowy – słodka pamiątka z czasów PRL
Blok czekoladowy to deser, który największą popularnością cieszył się w czasach PRL. Chętnie jadano go, gdy w sklepach próżno było szukać słodyczy, których dziś mamy pod dostatkiem. Przepis na blok czekoladowy, jaki zna większość z nas, uwzględnia mleko w proszku. Nie jest to jednak jedyny składnik tego deseru. Dodaje się również kakao, masło, cukier i oczywiście herbatniki. Domowy blok czekoladowy, który nazywany jest przez niektórych „czekoladowym salcesonem”, można też przygotować w wafelku.
Pyszny blok czekoladowy w kilku odsłonach
Warto podkreślić, że blok czekoladowy z mlekiem w proszku nie zawsze musi smakować i wyglądać tak samo. Dzięki temu deser nigdy się nie nudzi. Każdy może dowolnie modyfikować podstawowy przepis na blok czekoladowy zgodnie z własnymi preferencjami. Co ważne, ten przysmak jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga użycia piekarnika ani zawierającej gluten mąki. Składniki niezbędne do jego przygotowania są dostępne w każdym markecie. A nawet jeśli któregoś brakuje na sklepowej półce, z łatwością można go zastąpić czymś innym.
Istnieje przepis, który pozwala zrobić blok czekoladowy bez mleka w proszku, ale za to z budyniem. Osoby, które nie boją się wysokokalorycznych deserów, mogą pokusić się o przygotowanie bloku czekoladowego z czekolady, który wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkiem do niego mogą być bakalie. Wyjątkowo smaczny jest też blok czekoladowy z orzechami. Można go zrobić w keksówce, na dużej blaszce lub w tortownicy. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, powinny podjąć wyzwanie i przygotować biały blok czekoladowy z żurawiną i pistacjami.
Blok czekoladowy fit
W związku z tym, że w bloku czekoladowym nie brakuje kalorii (486 kcal/100g), nie każdy jest jego zwolennikiem. Unikają go miłośnicy przyrostka „fit”. Warto więc podkreślić, że deser można „odchudzić”. Blok czekoladowy można przygotować bez cukru, używając w zamian np. ksylitolu. Osoby dbające o sylwetkę mogą zdecydować się na deser bez masła. Ponadto blok czekoladowy fit zamiast słodkich herbatników może zawierać krakersy lub ryż preparowany.
Przepis na klasyczny blok czekoladowy w waflu
Składniki (na 10–15 porcji):
● 2 kwadratowe wafle tortowe,
● 250 g masła,
● 125 ml wody,
● 500 g mleka w proszku,
● 500 g cukru,
● 4 łyżki kakao,
● 250 g herbatników,
● 100 g migdałów,
● 50 g orzechów włoskich,
● 100 g rodzynek.
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz, a migdały i orzechy włoskie posiekaj ostrym nożem,
2. Do rondelka włóż masło, wsyp cukier i wlej wodę. Wszystkie składniki podgrzewaj, aż się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając.
3. Mleko w proszku wymieszaj z kakao i wsyp do rozpuszczonego masła. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
4. Rondelek zdejmij z ognia, a do powstałej masy dodaj orzechy, migdały i herbatniki.
5. Formę o wymiarach 20 × 20 cm wyłóż folią aluminiową. Na dno blaszki połóż jeden z wafli.
6. Do formy przełóż czekoladową masę, wyrównaj wierzch i przykryj drugim waflem tortowym.
7. Formę włóż do lodówki aż do stężenia masy.
Wegański blok czekoladowy z olejem kokosowym – przepis
Składniki (na 20 porcji):
● ½–⅔ szklanki cukru trzcinowego,
● 200 g oleju kokosowego,
● 300 g kokosowego mleka w proszku,
● ½ szklanki wody,
● 4 łyżki kakao,
● ½ szklanki orzechów nerkowca,
● ½ szklanki suszonej żurawiny,
● ½ szklanki posiekanych herbatników,
● 2–4 łyżki purée z batata (albo 1 rozgnieciony banan),
● szczypta soli.
Przygotowanie:
1. W małym garnku podgrzej wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego. Nie przerywaj mieszania, dopóki masa nie zacznie się gotować.
2. Mniej więcej po 2 minutach od zagotowania masy dodaj mleko kokosowe w proszku. Mieszaj, aż się rozpuści (ok. 3 minut).
3. Garnek z masą czekoladową zdejmij z ognia, po czym wsyp orzechy, żurawinę i herbatniki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Wyrównaj wierzch, odstaw blok do ostudzenia, a potem wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Zobacz także:
Jak jeść melona? Melon galia, kantalupa i miodowy – popularne odmiany
Ułatw sobie życie. Poznaj 6 trików, które przydadzą się w kuchni
Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami
Autor: Adrianna Kowalczyk
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"