Blanszowanie warzyw – krok po kroku. Trzy sposoby blanszowania warzyw

Blanszowanie
deepblue4you/getty images
Źródło: iStockphoto
Blanszowanie warzyw to krótkotrwała, ale intensywna obróbka termiczna. Jej celem jest utrwalenie jędrności i wartości odżywczej. Blanszowanie szpinaku to też sposób na zachowanie oryginalnego koloru intensywnie zielonych liści.

Blanszowanie szczególnie często przeprowadzane jest przed mrożeniem warzyw. Najczęściej robi się to we wrzątku. Blanszowanie fasoli, marchewki, kalafiora czy cebuli można wykonać również parą wodną lub w mikrofalówce.

Co to jest blanszowanie warzyw?

Blanszowanie to słowo pochodzące z języka francuskiego, oznacza wstępną obróbkę termiczną. Blanszowanie warzyw polega na krótkotrwałym, intensywnym ogrzaniu kalafiora, brokuła, szpinaku w gorącej wodzie lub na parze wodnej. Sprawia ono, że zmieniają się (na lepsze!) niektóre właściwości produktów.

Poza warzywami blanszowanie może dotyczyć również grzybów, owoców, ryb, mięsa, podrobów. Polecane jest przede wszystkim do delikatnych warzyw, tj. szpinaku, nowalijek, kalafiora.

Zalety blanszowania warzyw

Krótkotrwała obróbka termiczna znacząco spowalnia reakcje enzymatyczne odpowiedzialne za dojrzewanie warzyw, które mogą prowadzić do pogorszenia barwy, zapachu, smaku, tekstury oraz wartości odżywczej. Niestety mało osób zdaje sobie sprawę z zalet tego procesu. Wiele gospodyń domowych nie wie, że tego typu obróbka termiczna jest wyjątkowo prozdrowotna. Blanszowanie brokułu i marchewki pozwala na wzbogacenie codziennej diety w wiele witamin i składników mineralnych. W przeciwieństwie do tradycyjnego kilkudziesięciominutowego gotowania nie wypłukuje z rośliny cennych składników. Nie jest to jednak jedyny powód, dla którego warto stosować blanszowanie. Skraca ono czas niezbędny do przygotowania potrawy.

Krótkotrwała obróbka termiczna nie zmienia barwy produktu. Blanszowanie marchwi nie pozbawia jej intensywnie pomarańczowego koloru. Dzięki temu przygotowywane z niej dania wyglądają estetycznie i zachęcają do jedzenia. Ponadto osoby, które zastanawiają się, dlaczego blanszowanie fasoli czy kalafiora jest konieczne, prawdopodobnie rzadko używają zamrażarki. Blanszowanie warzyw przed zamrożeniem chroni je przed utratą koloru. Daje pewność, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt będzie smaczny i jędrny. Poza tym 1–3-minutowa obróbka termiczna trwa zbyt krótko, by rozgotować żywność. Blanszowanie kalafiora czy marchewki przed zamrożeniem nie zmienia struktury warzyw. Mogą one jedynie zmniejszyć swoją objętość.

Proces ten sprawia również, że warzywa liściaste (m.in. szczaw, jarmuż, szpinak) nie tracą elastyczności. Można je zwijać bez obaw, że połamią się w tracie przyrządzania potrawy. Intensywne, kilkuminutowe podgotowanie kapusty pozwala na przygotowanie tradycyjnych polskich gołąbków.

Ponadto podczas blanszowania kalafiora niszczone są wszystkie owady ukrywające się pomiędzy poszczególnymi różyczkami kapusty cypryjskiej. Krótka obróbka termiczna pozwala też na pozbycie się szkodliwych mikroorganizmów, dzięki czemu można mieć pewność, że trafiające na talerz produkty są bezpieczne dla zdrowia. Z kolei blanszowanie ziemniaków sprawia, że robione z nich frytki wchłaniają mniej tłuszczu. Poddanie temu procesowi cykorii czy jarmużu pomaga pozbyć się goryczki. W przypadku cebuli kilkuminutowa intensywna obróbka termiczna niweluje ostry smak. Ponadto blanszowanie pomidorów i papryki ułatwia zdejmowanie z nich skórki.

Metody blanszowania warzyw

Blanszowanie fasolki szparagowej i innych popularnych warzyw przeprowadza się na 3 sposoby. Bez względu na rodzaj zastosowanej metody cały zabieg należy poprzedzić przygotowaniem żywności – umyciem, ewentualnym obraniem, rozdrobnieniem.

Najpopularniejsze jest blanszowanie w wodzie. Decydując się na ten sposób, trzeba pamiętać, że wody musi być dwa razy więcej niż warzyw. Dobrze jest też posolić wrzątek, ma to wpływ na kolor blanszowanych produktów. Poza tym nie wszystkie warzywa trzymamy w gotującej się wodzie tyle samo czasu. W przypadku szpinaku i cebuli wystarczy 1 minuta, kalafior, brokuły, bób gotujemy przez 1–2 minuty. Tymczasem cukinia, brukselka i pieczarki muszą spędzić w wodzie 2 minuty. Po obgotowaniu warzywa należy przełożyć do miski z bardzo zimną wodą z lodem. Powinny się w niej moczyć 2–3 minuty. Po tym czasie trzeba je wysuszyć na ręczniku papierowym.

Blanszowanie parą wodą wygląda prawie tak samo jak blanszowanie we wrzątku. Jedną różnicą jest czas obróbki termicznej, jest on 1,5 raza dłuższy niż w przypadku wrzątku. Najmniej popularne jest blanszowanie w mikrofalówce. Aby je przeprowadzić, należy zacząć od umieszczenia 500 g warzyw w misce wypełnionej wodą. Należy je gotować przez 5 minut (przy mocy mikrofalówki 900 W), a następnie zalać na 1–2 minuty zimną wodą.

Zobacz też:

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Michał Milowicz został zakopany w trumnie

Michał Milowicz został zakopany w trumnie

Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

Co to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"

Co to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"

Łukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"

Łukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"

"Milionerzy". Kto żyje w Ćottogramie? Uczestniczka wahała się do ostatniej chwili

"Milionerzy". Kto żyje w Ćottogramie? Uczestniczka wahała się do ostatniej chwili

Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"
Materiał promocyjny

Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"

"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń
Materiał promocyjny

"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń

Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Materiał promocyjny

Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
Materiał promocyjny

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień
Materiał promocyjny

"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego

Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego