Biszkopt przez jednych jest uznawany za najłatwiejsze ciasto na świecie. Inni uważają, że ciasto biszkoptowe łatwo zepsuć, jeśli tylko popełni się drobny błąd. Jak sprawić, żeby nie opadł, żeby nie było zakalca i abyśmy mogli postawić przed rodziną np. przepyszny biszkopt z truskawkami?Jak upiec biszkopt? Przepis teoretycznie jest banalny: trochę jajek, mąki i cukru. A jednak nie każdemu wychodzi. Przepisy na nie różnią się także przeznaczeniem. Może on mieć wiele smaków, np. biszkopt czekoladowy, kakaowy albo biszkopt ze śliwkami. Nieco inaczej natomiast robi się biszkopt na tort, a inaczej biszkopt z owocami.
- Jak zrobić biszkopt?
- Biszkopt rzucany – przepis
- Przepis na biszkopt na dużą blachę
- Ciasto biszkoptowe – kilka praktycznych porad
- Przepis na udany biszkopt – wybierz dobrą mąkę
Jak zrobić biszkopt?
Szybki biszkopt robi się tak naprawdę z trzech składników: mąki, jajek i cukru. Piecze się go około 30 minut. Aby uzyskać puszysty biszkopt, najlepiej piec go w temperaturze 175–180 stopni Celsjusza. Pieczenie biszkoptu powinno trwać do tzw. suchego patyczka – czyli kawałka drewnianego patyczka/wykałaczki, która po wbiciu w ciasto nie zostanie przez nie oblepiona. Niektórzy dodają do biszkoptu odrobinę proszku do pieczenia. Istnieje też generalna zasada, jak upiec biszkopt : ile jajek, tyle samo łyżek mąki i cukru. Czyli biszkopt z 4 jaj potrzebuje jeszcze 4 łyżek mąki i 4 łyżek cukru. Nic poza tym.
Biszkopt rzucany – przepis
Biszkopt z trzech jaj idealnie wypełni formę o średnicy 25 cm. Na ciasto potrzebujemy:
– 3 jajek,
– 3 łyżek cukru,
– 3 łyżek mąki.
Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny przed pieczeniem. Powinny być zimne, ale nie lodowate. Nie można ich wyjmować prosto z lodówki i wybijać do miski. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Aby uzyskać puszysty biszkopt, koniecznie trzeba przesiać mąkę przez sito, a nie dodawać ją prosto z torebki. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Dalej cały czas ubijamy, dodajemy po jednym żółtku. Przepis na dobry biszkopt wymaga cierpliwości: ani żółtek, ani cukru, ani mąki nie można dodawać na raz. Wszystko musi się odbywać stopniowo, a wtedy mamy szansę na najlepszy biszkopt. Po delikatnym wsypaniu mąki wszystko mieszamy, aż składniki idealnie się połączą. Jeśli robimy biszkopt kakaowy , to przesianą mąkę mieszamy z 1 łyżeczką kakao i taki proszek dodajemy do całej masy.
Rady, jak zrobić dobry biszkopt , dotyczą także posmarowania tortownicy. Natłuścić należy jedynie dno blaszki, a boki pozostawić suche. Po upieczeniu przychodzi najważniejszy moment: blaszkę z biszkoptem z wysokości kolan rzucamy prosto na ziemię. To prosty przepis na biszkopt , który nie opadnie, bo powietrze się w nim równo rozprowadziło.
Zobacz też:
Biszkopt czekoladowy
Przepis na biszkopt na dużą blachę
Przepis na biszkopt z 6 jaj idealnie nadaje się na ciasto na dużą blachę. Jeśli planujemy duże ciasto biszkoptowe z kremem , to warto wykorzystać właśnie ten sposób na biszkopt. Przepis podstawowy został tutaj urozmaicony o dwa rodzaje mąki oraz ocet.
Puszysty biszkopt – przepis:
– 6 jajek,
– 1 szklanka mąki pszennej,
– pół szklanki mąki ziemniaczanej,
– 1 szklanka cukru,
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1,5 łyżki octu.
Wszystko wykonujemy analogicznie jak w poprzednim opisie. Natomiast ten przepis na puszysty biszkopt zakłada dodanie octu po ubiciu białek z cukrem. Następnie dodajemy wszystkie sypkie składniki – można je wcześniej ze sobą wymieszać. Ten prosty biszkopt idealnie nadaje się jako baza do tortu albo innego ciasta z kremem. Możemy dołożyć do niego także wybrane owoce.
Zobacz też:
Biszkopt z galaretką i truskawkami
Ciasto biszkoptowe – kilka praktycznych porad
Biszkopt z 5 jaj wyrośnie na dużej blaszce na niezbyt wysokie ciasto. Jeśli natomiast zależy nam na wysokim, ale małym kawałku, to warto odszukać przepis na biszkopt z 4 jaj . Każdy prosty biszkopt najłatwiej zepsuć już po jego upieczeniu. Sposoby na to, aby nie opadł to:
– nieposmarowanie brzegów blaszki tłuszczem – jeśli to zrobimy, ciasto będzie po nich spływać do środka, co może się skończyć zakalcem,
– rzucanie o podłogę po upieczeniu,
– boki biszkoptu oddzielamy od formy dopiero po wystudzeniu ciasta, najlepiej robić to plastikowym nożykiem.
Zobacz też:
Biszkopt na tort
Przepis na udany biszkopt – wybierz dobrą mąkę
Ciasto na biszkopt składa się z tak niewielu składników, że nie ma co tutaj zepsuć. Jednak wśród nich jest jeden, którego jakość ma ogromne znaczenie. Metodą na udany biszkopt jest rzecz jasna wybór dobrej mąki. Najlepsza będzie oczywiście mąka pszenna, niektórzy w przypadku biszkoptu są zwolennikami jej tortowej odmiany. Generalnie najlepsza będzie ta o obniżonej wartości glutenu, czyli typ 650. Mąkę ziemniaczaną w niektórych przepisach na biszkopt dodaje się, właśnie by obniżyć zawartość glutenu w mące pszennej.
Zobacz też:
Przepis na tiramisu na biszkoptach
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"