Przepisy kulinarne

Bilguun zostanie ojcem! Pokazał nam swoją ukochaną!

Przepisy kulinarne

Bilguun zostanie ojcem! Pokazał nam swoją ukochaną!

Studio Dzień Dobry TVN odwiedził Bilguun Ariunbaatar ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert. Za kilka miesięcy Bilguun zostanie ojcem. Jak się poznali i czym ujęła Bilguuna Izabela? Czym zajmuje się jego narzeczona? Nad czym teraz pracuje Bilguun? Dorocie i Marcinowi, w naszej kuchni, opowiedzieli o swoim związku, planach na przyszłość, pracy, a także przyrządzili kaczkę nadziewaną chałką, sałatki i dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą.

 

Kaczka nadziewana chałką moczoną w mleku
Składniki:
2 kg kaczki
1 duża chałka (słodka)
1l mleko 3,2%
1kg cielęciny mielonej
1kg wątróbki gęsiej
0,5kg podgardla
3 cebule żółte
cząber, pieprz czarny
sól, majeranek, czosnek
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Do drobno zmielonej cielęciny dodajemy chałkę namoczoną uprzednio mlekiem (nadmiar mleka odsączamy). Dodajemy gęsią wątróbkę. Utarte żółtka z roztopionym masłem. Doprawiamy cząbrem gałką muszkatołową pieprzem i odrobiną soli. Dodajemy uprzednio podsmażone podgardle z grubo krojoną w kostki cebulą. I wszystko łączymy ze sobą delikatnie dopieszczając koniakiem. Na koniec delikatnie mieszamy wszystko z ubitą pianą z białek by odpowiednio napowietrzyć farsz co doda nam lekkości. 
Stary dobry pomysł na uzyskanie miękkiego i soczystego mięsa jest pozostawienie go na ok 12 godzin w kąpieli solankowej ( od 1 do 2 łyżek stołowych soli kamiennej na 1 litr zimnej wody). Jeśli mamy grubo ziarnistą sól ograniczamy się tylko do 1 łyżki stołowej. Najważniejsze by cała kaczka była zanurzona w solance. Odstawiamy do lodówki. Po 12 godzinach wyciągamy kaczkę osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy by lekko przeschła.
Następnie w osuszoną kaczkę wcieramy rozdrobniony czosnek z solą (pamiętamy także o środku) oraz dużą ilością majeranku. Piec należy długo i w niskiej temperaturze. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Po pół godziny przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Mięso kaczki należy do dość tłustych mięs, także nie musimy polewać kaczki z wytopionym tłuszczem które otrzymaliśmy w trakcie pieczenia. Zwłaszcza, że mamy w farszu podgardle (które wytapia się). Ostatnie 20 minut do pół godziny , pozostawiamy kaczkę bez pokrywy. Ostrożnie wyjąć kaczkę z pieca, odstawić na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso.

Sałatki z różnym dresingiem
Składniki:
2x500g pomidorków cherry
papryczka chilli
konfitura z jagód
sos sojowy mały
awokado
ser kozi
cukier trzcinowy
imbir
liście szpinaku
mięta świeża
4 cebule czerwone
czarne oliwki
kolendra świeża
brokuły różyczki
feta grecka
sos balsamiczny
marchew duża
ogórek zielony
oliwa z oliwek
mango
żółta papryka
250 ml jogurtu greckiego
bób
3 limonki
czosnek
100 g orzechów włoskich
musztarda dijon
oregano + pieprz
paczka truskawek
miód płynny
cytryna

Sosy:

Sos awokado z imbirem
sok z limonki
cebula czerwona
kawałek imbiru i awokado
kapusta niebieska pióra
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
brokuły różyczki
marchew paski
mango paski
świeża mięta i kolendra
bób
sól

Sos jagodowo-balsmaiczny
125 ml oliwy z oliwek
orzechy włoskie
3 łyżki balsamico
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka konfitury z jagód
cebula czerwona pióra
1 łyżka musztardy dijon
jagody
truskawki
ser kozi
sól pieprz
szpinak

Sos grecki kremowy
150 ml jogurtu greckiego
150 ml oliwy z oliwek
czerwona cebula
czarne oliwki
2 łyżki soku z cytryny
feta grecka kruszona
1 łyżka fety
pomidory cherry
1 ząbek czosnku
ogórek zielony
oregano, sól, pieprz
żółta papryka

Stek z wołowiny w sosie piernikowym
Składniki:
Stek z polędwicy wołowej
1 duży pasternak
olej
sól morska

Sos piernikowy
100 g posuszonych pierników korzennych
1 łyżka miodu
2 lub 3 źdźbła trawy żubrowej
2 lub 3 łyżki masła
pół cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki czarnych porzeczek
½ wywaru warzywnego

Przygotowanie sosu:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać kilka suszonych śliwek, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Gotować ok 12 minut, zmiksować. Sos doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać. Proszę pamiętać aby wyciągnąć źdźbła trawy żubrowej przed miksowaniem. 

Przygotowanie pasternaka:
Pasternak obieramy, kroimy w ósemki, ćwiartki lub w talarki. Doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem, miodem i zamykamy przyprawy łyżką oleju rzepakowego. Możemy smażyć na głębokim oleju lub grilować na patelni. Na koniec oprószamy natką pietruszki.

Dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą
Składniki:
1 litr mleka
4 suszone figi
0,5 szklanki ziarna amarantusa
szklanka amarantusa ekspandowanego
1/4 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżek kaszki kukurydzianej
2 szklanki kwiatków akacji
truskawki
suszone śliwki
migdały

Przygotowanie:
Ugotować mleko z ziarnem amarantusa i pokrojonymi figami. Czas gotowania około 20 minut. W tym czasie mleko skondensuje się, ziarno zmięknie, a figi rozgotują. Użyć wysoki garnek do gotowania , nie będzie obawy, że mleko wykipi. Po 20 minutach dodaj kaszę kukurydzianą (mieszaj wtedy intensywnie, żeby nie zrobiły się grudki). Kiedy kaszka się chwilę podgotuje, dodajemy na koniec grillowane talarki z truskawki, suszoną śliwkę i oprószamy prażonymi migdałami i świeżą miętą.

Źródło: www.herbiness.com/figa-z-akacja

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0