Przepisy kulinarne

"Biba" z babcią Haliną robią racuchy!

Wszystkie swoje występy w programie "X Factor" dedykował babci. To ona towarzyszyła mu podczas występów na żywo, była jego najwierniejszą fanką, najsilniej przeżywała jego odejście z programu. Do kuchni Dzień Dobry TVN Paweł "Biba" Binkieiwcz i Halina Binkiewicz, prosto z Grójca przywieźli aromatyczne jabłka, z których to miasto słynie.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Grójecka zupa jabłkowa
Składniki:
Kilogram jabłek
Śmietana do zupy
Cukier
Mąka
Makaron łazanki lub tagiatelle
Cynamon

Sposób przygotowania:
W dużym garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę jabłka. Gotujemy do miękkości a następnie przecieramy przez sito. Ponownie gotujemy. Na koniec zagęszczamy mąko, dodajemy śmietanę i cukier do smaku. Całość podajemy z makaronem. Można posypać cynamonem.
Uwaga- zupa smakuje świetnie także  z młodymi ziemniaczkami. Muszą być ugotowane oddzielnie.

Racuchy Babci Halinki
Składniki:
Jabłka
Jajka
Mąka
Sól
Cukier
Mleko
Cukier puder

Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce. W misce mieszamy mąkę z wodą i mlekiem oraz jajkiem. Dodajemy jabłka. Całość wyrabiamy łyżką aż do uzyskania dość płynnego, lekkiego ciasta. N patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy racuchy na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem. Pycha!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0