Białe przyjęcie w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na przyjęcie komunijne przygotowała Agata Jędraszczak, która prowadzi blog kulinarny. Tarta ze szparagami, krem z kalafiora i pieczonego czosnku, mus z twarożku oraz kurczak w sosie holenderskim. Które z tych dań zaserwujecie na komunii swojego dziecka?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Krem z kalafiora i pieczonego czosnku

1 litr bulionu drobiowego

1 duży kalafior

0,5 szklanki śmietanki kremówki

3 łyżki kaszki manny

1 główka czosnku

1 łyżka oliwy

koperek

sól

biały pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Z główki czosnku odkroić z góry 1 cm, skropić niedobrane ząbki oliwą, zawinąć luźno w folię aluminiową i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w bulionie, dodać kaszkę. Zagotować. Do zupy dodać upieczony czosnek, zmiksować na gładki krem razem ze śmietanką. Poprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Tarta ze szparagami

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 duża śmietana 22% tłuszczu

4 jajka

1 pęczek białych szparagów

1 por

1 łyżka oliwy

4 łyżki koziego sera

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Foremkę wyłożyć ciastem francuskim, pozostawiając wyższe brzegi. Jajka ubić ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Białą część pora cienko pokroić, udusić na oliwie do miękkości. Ostudzić, wyłożyć na ciasto. Zalać masą jajeczną. Szparagi obrać, przez minutę obgotować w osolonej wodzie. Osuszyć, ułożyć na wierzchu tarty. Wstawić do pieca nagrzanego do 210 oC, piec do lekkiego zarumienienia.

Mus z twarożku

1 szklanka śmietany kremówki

0,3 szklanki jogurtu greckiego

180 g serka kremowego

0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 szklanka truskawek

2 łyżki cukru pudru

biała czekolada

Przygotowanie: Ubić śmietankę z ekstraktem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru, dodać jogurt i serek, dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Truskawki podzielić na ćwiartki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Na dno szklaneczek wyłożyć owoce, na wierzch wlać krem. Przed podaniem schłodzić. Wierzch ozdobić wiórkami białej czekolady.

Kurczak w sosie holenderskim

1 podwójna pierś z kurczaka

2 łyżki oliwy

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła

2 żółtka

0,5 szklanki masła

2 łyżeczki soku z cytryny

0,5 łyżeczki musztardy

Sól

pieprz cayenne

świeży tymianek

Przygotowanie: Mięso przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką, usmaż na oliwie z dodatkiem masła na lekko złoty kolor. W małym garnuszku roztop masło, uważając by się nie zarumieniło. Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem (np. przez otwór w pokrywce) wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku. Sosem polej mięso, podawaj ze świeżymi listami tymianku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości