Bezowe szaleństwo z malinami - symfonia smaków

Paweł Loroch w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował przysmaki dla dzieci: bezowe szaleństwo z malinami, grzanki z pieczonymi winogronami (z oczami dodanymi przez Marcina Prokopa), indyka z ananasem i czekoladowe ciasto z płatków kukurydzianych. Zobaczcie, co wprowadziło Marcina Prokopa w stan konfuzji i dychotomii.

Bezowe szaleństwo z malinami

Składniki:

białe bezy: paczka 250 g

500 ml schłodzonej śmietany 30%

cukier puder

2 opakowania mrożonych malin

doniczka świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy mikserem w dużej misie z niewielką ilością cukru pudru. Bezy kruszymy w dłoniach na grube kawały i wsypujemy do śmietany.

Dokładamy połowę zamrożonych malin i mieszamy całość delikatnie. Drugą część malin wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i miksujemy na sos. Jeśli mamy czas i ochotę, to możemy przetrzeć go przez gęste sito, by usunąć pestki. Porcje deseru nakładamy do pucharków, oblewamy malinowym sosem i dekorujemy listkiem świeżej mięty.

Grzanki z pieczonymi winogronami

Składniki:

świeża bagietka

okazała kiść ciemnych winogron

miód wielokwiatowy płynny

ok. 150 g koziego sera twarogowego

gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy w kromki. Winogrona myjemy, oddzielamy od gałązki, rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 5 min. W tym czasie na drugiej blasze rozkładamy kromki z bagietki. Twaróg kruszymy i równomiernie rozkładamy okruchy na kromkach. Winogrona wyjmujemy z pieca i kładziemy po 2-3 sztuki na każdej grzance. Igiełki rozmarynu siekamy bardzo drobno i posypujemy grzanki (odrobiną). Wsuwamy blachę z grzankami do pieca i pieczemy przez kolejne kilka minut, aż się tylko zaczną rumienić.

Wyjmujemy, rozkładamy na szerokim talerzu i polewamy bardzo delikatnie wszystkie grzanki cienką strużką miodu.

Indyk z ananasem

Składniki:

ładny kawałek piersi z indyka

1 duży albo 2 malutkie świeże ananasy

słodki sos chili

200 ml soku ananasowego (z butelki lub kartonu)

mąka ziemniaczana

sól

pieprz

olej

świeża dymka

ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i trzymamy w cieple. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w wąskie paski; doprawiamy solą i pieprzem.

Ananasy obieramy i kroimy w spore kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy mięso i smażymy je, mieszając co chwilę. Po kilku minutach dodajemy ananasa i smażymy dalej. W kubku mieszamy sok ananasowy z sosem chili i łyżką mąki ziemniaczanej. Wlewamy do mięsa z ananasem i gotujemy, mieszając. Podajemy z ryżem jaśminowym i pokrojoną dymką.

Czekoladowe ciasto z płatków kukurydzianych

Składniki:

1/2 szklanki cukru

2 łyżki miodu

cukier waniliowy

150 g masła

3 łyżki kakao

100 g płatków migdałów

paczka płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

W dużym garnku rozpuszczamy cukier, miód, masło i kakao, aż powstanie lśniąca, pachnąca, płynna masa. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, czekamy chwilę i wsypujemy do masy paczkę płatków kukurydzianych i płatki migdałów. Mieszamy bardzo dokładnie, oblepiając płatki czekoladą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy płatki z garnka do formy, ubijamy je dokładnie tłuczkiem i wstawiamy do lodówki, by zastygło. Podajemy pokrojone w ładną kostkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości