Przepisy kulinarne

Bezmięsna kuchnia

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski zdradził, jak przygotować bezmięsne dania na grill. Zastąp wieprzowinę grochem, a wołowinę bakłażanem i cukinią.

WARZYWA Z GRILLA Z FASOLOWYM HUMUSEM

Składniki:
Fasolowy humus:
250 g suchej fasoli „Jaś” KUPIEC
2 łyżki nasion sezamu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
80-100 g oliwy z oliwek
soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz cayenne, do smaku

Warzywa:
1 bakłażan
1 cukinia
papryka: żółta, zielona i czerwona
koper włoski
sól i pieprz
oliwa z oliwek
bagietka lub maca

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Fasolę odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę i sok z cytryny, dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki. Bakłażana i cukinię pokroić w plastry, papryki i koper włoski pokroić na ćwiartki. Warzywa lekko nasmarować oliwą. Rozgrzać grill lub patelnię grillowi. Usmażyć warzywa. Podawać z pastą z fasoli grillowanym pieczywem lub macą.

WEGETARIAŃSKA MUSSAKA Z GROCHEM

Składniki:
200 g grochu KUPIEC
1 duża cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
300 g dojrzałych pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
1 lampka czerwonego wina
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka suszonego oregano
2 bakłażany
100 g sera parmezan, startego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
około 500 ml mleka
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Dzień wcześniej namoczyć groch w dużej ilości wody i zostawić na noc. Cebulę i czosnek poddusić na oliwie z oliwek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i czosnku. Gotować chwilę, następnie dodać odsączony groch, wino i imbir, łyżeczkę soli i kilka szczypt pieprzu. Gotować pod przykryciem aż groch będzie miękki. Jeśli będzie taka potrzeba podlewać odrobiną wody. W tym czasie pokroić bakłażany na 0,5 cm plastry, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Smażyć plastry bakłażanów z obu stron aż lekko zbrązowieją. Duże żaroodporne naczynie, lekko nasmarować oliwą z oliwek. Spód wyłożyć bakłażanami, na nie wylać podduszony groch.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez chwilę aż lekko zbrązowieje. Dolać połowę mleka i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, gdy sos będzie gęstniał dolewać mleka aż do uzyskania konsystencji budyniu. Dodać 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszać i wylać na wierzch zapiekanki. Posypać pozostałym parmezanem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 o C, przez około 30 min.

MINESTRONE

Składniki:
200 g fasoli KUPIEC, namoczonej przez noc
oliwa z oliwek
1 ziemniak, pokrojony w kostkę
2 marchewki, pokrojone w krążki
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 łodygi selera naciowego, posiekane
0,5 bulwy kopru włoskiego
3 ząbki czosnku
1 pomidor, drobno pokrojony
2 puszki pomidorów krojonych
1 lampka czerwonego wina
2 cukinie, pokrojone w kostkę
garść drobnego makaronu
500 ml bulionu warzywnego
parmezan
kilka łodyg bazylii

Przygotowanie:
Fasolę odcedzić i ugotować do miękkości. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę, seler, koper i ziemniaka. Całość dusić około 15 min do miękkości. Dodać pomidory, cukinię oraz wino. Gotować kolejne 15 min. Dodać miękką fasolę i bulion. Dodać makaron, gotować aż będzie miękki. Podawać z listkami bazylii oraz parmezanem.

SAŁATKA WALDORF Z KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:
Dresing:
1 żółtko
0,25 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
0,25 szklanki oleju z pestek winogron
sól i pieprz do smaku
Sałatka:
główka sałaty masłowej
2 łodygi selera naciowego
2 jabłka
2 garście orzechów włoskich
mały kiść białych winogron
100 g ugotowanej kaszy gryczanej KUPIEC

Przygotowanie:
W dużej misce połączyć żółtko, jogurt, musztardę, sok z cytryny i ocet. Dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając dodawać małymi porcjami olej, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem. Z sałaty odrzucić duże liście. Środkowe liście umyć i ułożyć na talerzach. Jabłka obrać i pokroić w paski i ułożyć na sałacie. Seler naciowy pokroić w plasterki, ułożyć na sałacie. Winogrona przepołowić i położyć na sałacie. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni i razem z kaszą gryczaną posypać po wierzchu sałatki. Całość przyprawić solą i pieprzem. Polać wcześniej zrobionym dresingiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
50
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0