Przepisy kulinarne

Bezglutenowe menu

Okazuje się, że bezglutenowe potrawy mogą być smaczne, nieskomplikowane i różnorodne. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek przygotwała dania na bazie zmieniaków i brązowego ryżu. Nie tylko dla bezglutenowców! Czego muszą unikać osoby uczulone na gluten?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Twarożek w szynce parmeńskiej
Składniki:
szynka parmeńska (8 plastrów)
ser twaróg półtłusty (1op.)
jogurt naturalny (3 łyżki)
natka pietruszki (1 szt.)
szczypior (2 łyżki)
sok z cytryny (1 łyżka) + starta skórka
pieprz (wedle uznania)

Jajka sadzone w pomidorze
Składniki:
pomidor duży (4 szt.)
jajko (4 szt.)
bazylia świeża (liście posiekane)
pieprz/sól

Szaszłyki krewetki + ogórek
Składniki:
krewetki  20 szt.
ogórek świeży (1 szt.)
koper (1 szt.)
pomidor (1 szt.)

Sos
jogurt naturalny (1 szt.)
sok z cytryny (1 łyżeczka)
oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
mięta (kilka liści)

Pasta Łososiowa z cykorią
Składniki:
cykoria (6-8 listków)
łosoś wędzony/ pieczony w kawałkach (4 łyżki)
naturalny serek homogenizowany
mąka ziemniaczana (2 łyżki)
chrzan (zetrzeć na tarce)
sok z cytryny (łyżeczka)

Deser szaszłyki z jabłek
Składniki:
jabłka 3- 4 szt.
miód (3 łyżki)
cukier brązowy (1 łyżka)
jogurt gęsty (2 łyżki)

Dania na ciepło

Pulpeciki z mięsem i brązowym ryżem
Składniki:
20 dkg mięsa mielonego z piersi indyka kurczaka
ryż brązowy lub biały (3 łyżki)
żółtko- (1 szt.)
natka pietruszki – posiekana (2 łyżki)

Sos
jogurt naturalny gęsty (1 op.)
pestki słonecznika + dyni (1 łyżka)
kiełki mieszane (1 łyżka)
ogórek świeży (kilka plastrów- zetrzeć na tarce)
pieprz lub papryczka chili (wedle uznania)

Surówka

Składniki:
burak surowy (1 szt.)
marchew (1 szt.)
roszponka (szklanka)
orzechy włoskie (10 szt.)
oliwa z oliwek (1 łyżka)
maliny/truskawki/granat 

Proste pyzy
Składniki:
średni ziemniak (2 szt.)
twaróg półtłusty (2 łyżki)
żółtko (2 szt.)
natka pietruszki (1 łyżka)
mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)

Surówka
szpinak świeży (1/2 op.)
pomarańcza (1 szt.)

Sos
sok z pomarańczy (3 łyżki)
oliwa z oliwek (1 łyżka)
orzeszki piniowe (15 szt.)
wiórki kokosowe (posypać troszkę)

Surówka II
Składniki:
fenkuł (koper włoski) 1 szt.
jabłko (1 szt.)
liście zielonej kapusty (szklanka)
sok z cytryny (łyżeczka)
orzechy włoskie (20 szt.)

Sos
oliwa z oliwek (1 łyżka)
miód
natka pietruszki

Źródło: Dzie Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0